Težko slovo med varovanko in trenerjem

Trener Ilke Štuhec Gregor Koštomaj se poslavlja od tabora slovenske smučarske zvezdnice.


Štuhčeva je kljub svoji karizmi pred mediji težko skrila cmok v grlu, ko je pripovedovala o prekinitvi sodelovanja s trenerjem Gregorjem Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum. “Ni mi lahko govoriti o tem. Še zdaj mi ni, ko sem novico javno naznanila. Skupaj smo preživeli preveč trenutkov, da bi bila brezbrižna,” za Sportal pojasnjuje Ilka, ki se trenutno posveča predvsem rehabilitaciji, poleg tega pa z mamo in vodjo ekipe Darjo Črnko išče rešitev za zapolnitev odprtih mest v spremljevalni ekipi.

Ne gre za spor, zgolj narava posla

“Pogovorili smo se, sešteli vse skupaj in sklenili, da gre vsak svojo pot. Spora ni bilo. To je poslovna odločitev,” razmišlja 45-letni savinjski smučarski strokovnjak, ki je pred štirimi leti prišel v tabor izjemne Štajerke. “Ilki in Darji sem hvaležen za izkazano zaupanje. Hvaležen sem tudi za vse občutke ob uspehih. Zavedam se, da imam zdaj tudi kot trener boljši renome,” ob koncu sodelovanja z dvakratno smukaško prvakinjo dodaja Koštomaj.

Končna odločitev je vedno športnikova

Štuhčeva je pod njegovim okriljem osvojila dve zlati kolajni na svetovnih prvenstvih, prejela dva mala kristalna globusa, srebro v skupnem seštevku svetovnega pokala in v svojo statistiko zapisala devet zmag ter skupno 17 uvrstitev na stopničke. Zdaj nekdanji trener najbolše aktivne smučarke pa pripoveduje, da tovrsten scenarij kljub številnim uspehom ni nikoli izključen: “Končna odločitev je vedno športnikova. Ko začuti, da je čas za spremembe, je nesmiselno vztrajati. Vsaka stvar ima začetek in konec. V športu se takšne stvari dogajajo. Trenerji smo globoko v sebi pripravljeni na takšne scenarije.”

Kot odmev na njegov odhod iz Ilkinega tabora so se sicer v smučarskih kuloarjih pojavili namigi o vključiti v slovensko reprezentanco. Še najbližje naj bi bil moški ekipi za hitri disciplini, ki jo vodi Peter Pen. “Z njim sem dobro sodeloval. Imava podoben pogled. To pa je tudi vse, kar lahko rečem,” govoric ne želi komentirati Koštomaj.