Težka kritika legendarnega trenerja Pointnerja, razočarali tako Slovenci kot Avstrijci

Podobno kot slovenski skakalni tabor tudi Avstrijci na letošnji novoletni turneji štirih skakalnic niso imeli pretiranega razloga za zadovoljstvo. Z izjemo treh uvrstitev na oder Stefana Krafta se varovanci Andreasa Felderja niso uvrstili na najvišja mesta kjer smo jih bili skozi leta vajeni. Najvišje je končal mladi Daniel Huber, ki je bil v skupnem seštevku prvega vrhunca sezone na devetem mestu. Predstave Avstrijcev je ostro kritiziral najuspešnejši skakalni trener sosedov Alexander Pointner.


67. novoletna turneja je največji nasmešek narisala japonskemu taboru, v katerem je 22-letni Rjoju Kobajaši s štirimi zmagami dokazal, da je ta trenutek najboljši skakalec v karavani. Ob Japoncih so bili lahko zadovoljni tudi Nemci, ki pred turnejo niso imeli izrazitega favorita za vrh, a sta se z drugim oziroma tretjim mestom na turneji izkazala tako Markus Eisenbichler kot Stephan Leyhe.

Precej manj zadovoljni, glede na uvodni del sezone, so bili Poljaki. Svoje forme nista uspela potrditi predvsem Piotr Zyla in Kamil Stoch, ki sta na turnejo prišla kot drugi in tretji skakalec zime. Poleg izjemno skromnih Slovencev (najboljši je bil Timi Zajc na 20. mestu) pa so za v pozabo tudi ekipni rezultati gostiteljev drugega dela tekmovanja, Avstrijcev. Daniel Huber je turnejo končal na devetem mestu, Stefan Kraft, ki je bil sicer trikrat na stopničkah, pa ga je polomil v Garmisch-Partenkirchnu in končal kot 17. 

Avstrijci za svojim časom

Glavni trener Andreas Felder, ki je vodenje avstrijske reprezentance prevzel pred to sezono, razumljivo ni skakal od veselja, a velike drame po turneji ni delal. Precej bolj oster je bil nekdanji trener Avstrijcev Alexander Pointner, ki je v zlatih časih s svojimi “super orli” vselej meril na vrh.

“Na novoletni turneji sem opazoval in videl, da skoraj vse reprezentance znajo delati na najvišji profesionalni ravni, le Avstrijci delajo tako, kot se je delalo pred 20 leti. Prišel je čas, ko se bo morala avstrijska smučarska zveza učiti od drugih. Osredotočiti se je treba na razvoj mladih in na ustrezno razdelitev dela. A vprašanje je, ali je to v tako zastareli organizaciji sploh mogoče,” je bivši trener zlate Avstrijske reprezentance v pogovoru za Kleine Zeitung s prstom pokazal na metode avstrijske organizacije, na katerih se je po njegovem mnenju nabralo že precej prahu.

Pointner problem vidi tudi v tem, da so mnogi izkušeni avstrijski strokovnjaki delo raje poiskali v tujini kot pa doma. Avstrija je tako po njegovem mnenju ostala prikrajšana za najboljše trenerje.  Tako Alexander Pointner, ki je v najboljših časih Thomasa Morgensterna, Gregorja Schlierenzauerja, Wolfganga Loitzla, Andreasa Koflerja in Martina Kocha Avstrijce vodil do 32 kolajn na največjih tekmovanjih, štirih zlatih globusov in šestih skupnih zmag na novoletni turneji, tudi s tremi stopničkami Krafta na turneji ni zadovoljen s pomanjkanjem sistemskega dela. “Kraft je našel staro formo, a mislim, da nihče v ekipi ne ve, kako in zakaj mu je to uspelo,” je brez obotavljanja še dodal prekaljeni trenerski maček, ki je avstrijsko reprezentanco vodil do pomladi 2014.

Po ostrih kritikah bivšega trenerja se je v bran svoji reprezentanci postavil njegov nekdanji varovanec Tomas Morgenstern. Pointnerjeve besede je označil za neresnične in dodal, da je večina zdajšnjih avstrijskih skakalcev v preteklosti tako ali tako delovala še pod njegovo taktirko.

Po petih letih vrnitev v Predazzo

Skakalci se bodo konec tedna preselili v Predazzo, ki je zadnjič skoke na najvišji ravni gostil leta 2013, ko je tam potekalo svetovno nordijsko prvenstvo. To bo letos februarja v Seefeldu.