Tekači v novo sezono z visokimi cilji

Natanko 1200 dni do začetka nordijskega svetovnega prvenstva v Planici in slabe tri tedne pred pričetkom nove sezone se je v prostorih Smučarske zveze Slovenije predstavila slovenska reprezentanca za tek na smučeh.


Na novinarski konferenci pa sta iz upravičenih razlogov manjkala Vesna Fabjan, ki trenira po posebnem programi in je ta čas že na pripravah in trener Ola Vigen Hattestad,  ki je bil odsoten zaradi družinskih razlogov.

Ekipe ostale enake kot lani

Uvodne besede petkove novinarske konference so pripadle direktorju SZS Franciju Petku: “Tokrat bom priložnost izkoristil samo zato, da vam vsem prisotnim zaželim srečno in uspešno sezono. Želim vam, da predvsem sami sebi pokažete to, kar ste natrenirali preko leta in kar ste vložili v trening. Sedaj pa vsak od vas sam najbolje ve, da je vse odvisno samo od vas. Tega se ne bati in dajte vse od sebe. Srečno vam želim.”

Simon Jan, predsednik panoge za smučarski tek: “V letošnjem letu je ekipa ostala enaka kot lani. Nismo opravljali nobenih menjav, ne v trenerskem štabu ne pri sestavi reprezentanc pri tekmovalcih. Imeli smo le manjšo težavo s poškodbo Eve Urevc, ki pa poškodbo uspešno sanira. Vse priprave so tako potekale po začrtani poti. Za našo ekipo je v letošnji sezoni velik cilj domača tekma za svetovni pokal v Planici, kjer bi radi pred domačo publiko pokazali, da spadamo med najboljše, seveda pa imamo tudi tekači misli že usmerjene na nordijsko svetovno prvenstvo v Planici.”

“V ta namen smo se tudi pri naši panogi priključili državnemu panožnemu centru, kjer želimo, da bi imeli tudi mladi na prehodu iz osnovne v srednjo šolo in iz srednje na fakulteto čimboljše možnosti za razvoj v športu. V želji po čimboljši ekipi na domačem prvenstvu si želimo privabiti tudi nove sponzorje in prav temu delu posvečam največ svoje pozornosti. Saj kot vidimo, je trenutna ekipa zelo stabilna, na prvenstvu pa bi radi priključili še kakšno novo sveže ime,” je dodal Jan.

Z medaljo potrdili vzpon

Nejc Brodar,vodja A ekipe: “Lanska medalja in celotna lanska sezona je že pokazala napredek in vzpon naše ekipe, kar nam je sigurno dalo dodatno motivacijo za delo v tem poletju. Zaradi dobrih rezultatov v lanski sezoni smo to poletje kontinuirano nadaljevali z delom čez poletje, le v določenih delih smo povečali kolečino in intenzivnost treninga, bistvenih sprememb pa letos nismo vpeljevali. Do 1.11. je bilo za nami 66 dni priprav plus ostalih dnevnih treningov doma. Že poletna tekmovanja na rolkah so pokazala, da smo povsem zraven, vsaj v šprintu. Zelo si želim, da bi ta trend dobrih nastopov nadaljevali tudi v zimski sezoni. Poleti pa nismo dobro nastopali samo v šprintu, bilo je tudi kar nekaj dobrih nastopv na razdalji, kjer upam, da bomo naredili korak naprej,”

“Ekipo trenutno čaka še dva dni napornih treningov doma, nato sledi nekaj dni za regeneracijo, nato pa potujemo na zaključne priprave na Norveško, kjer se bomo udeležili tudi prvih FIS tekem in nato nadaljevali na tekme za svetovni pokal. Poleg standardne ekipe bo z nami na Norveško potoval tudi Benjamin Črv, s katerim imava dogovor, da so mu vrata svetovnega pokala odprta, če bo dobro nastopil na preglednih fis tekmah, drugače se bo potem vrnil domov in se ekipi priključil na domačih tekmah v Planici. Tudi servisna ekipa za letošnjo leto ostaja ista,” je razkril Brodar.

Višnjarjevo žene želja po zmagi

Katja Višnar, tekmovalka: “Lanski uspeh na svetovnem prvenstvu in konstantno dobri rezultati so bili sigurno odlična popotnica za nadaljevanje moje kariere. Vso pripravljalno obdobje sem zelo uživala v teku in vem, da to zelo rada počnem, da je to moja služba in se še splača vztrajati. Čeprav si letošnjo sezono štejem kot neko bonus, si želim ohraniti visoko pripravljenost in je moje razmišljanje in osredotočenost na tekmovanja podobna kot lani. Mogoče sem opravila malenkost manj treningov, saj sem potrebovala več časa za regeneracijo, vseeno pa mislim, da sem obdržala visok nivo pripravljenosti in se zelo veselim že tekem. V sezoni, ko ni velikega tekmovanja imam skrito željo, ki se v meni skriva že dlje časa. Želim si zmagati na eni tekmi za svetovni pokal, kar me žene naprej in seveda tudi domača tekma”.

"Želim si zmagati na eni tekmi za svetovni pokal," je razkrila Katja Višnar
“Želim si zmagati na eni tekmi za svetovni pokal,” je razkrila Katja Višnar

Mlade tekačice vsako leto močnejše

Anamarija Lampič, tekmovalka: “Letošnjo pripravljalno obdobje je zame precej drugačno. Veliko sem potovala, opravila sem več priprav kot v preteklih letihsodelovala sem tudi z drugimi reprezentancami. Zdi se mi, da sem vsako leto še močnejša in komaj čakam tekmovanja”.

Alenka Čebašek, tekmovalka: “Tudi zame je bilo letošnjo poletje malce posebno, saj sem se spogledovala tudi s koncem kariere. Hkrati sem se zavedala, da sem že lansko leto zelo dobro trenirala in bi bilo škoda to zavreči. Zato sem iz tega poletja skušala iztržti čim več in upam, da se bo to obrestovalo tudi v zimski sezoni. V letošnji sezoni bo moj pristop na tekme malenkost drugačen, saj se bom veliko bolj osredotočala le na tekme, za katere vem, da mi ustrezajo in na njih lahko nekaj naredim, ostalih tekem pa se bom izogibala”.

Eva Urevc, poškodovana tekmovalka: “Najhujši del rehabilitacije je že za mano, čeprav sem s tisto pravo šele začela. Zelo težko se je bilo namreč psihično sprijazniti z dejstvom, da bom morala spustiti celotno sezono, sploh zato, ker sem imela lani res dobro sezono in ubistvu mojo prvo v svetovnem pokalu. Trenutno delam na tem, da se čim hitreje vrnem na nivo pripravljenosti, ki sem ga že kazala in želim se vrniti še močnejša”.

Moška vrsta dobro pripravljena

Miha Šimenc, tekmovalec: “V lanski sezoni sem pokazal velik napredek in sem letos s tem zagonom vstopil v pripravljalno obdobje. Z ekipo se res dobro razumemo in z Janezom sva res dobro trenirala, se mi zdi, da celo nekaj več kot lani in upam, da se bo to nekje poznalo”.

Janez Lampič, tekmovalec: “Za mano je prvo poletje v kateri nisem imel nobene poškodbe. Z ekipo smo res dobro trenirali in že komaj čakam na novo tekmovalno sezono”.

Vir: Smučarska zveza Slovenija