Ta vikend začetek sezone smučarskih tekov v Ruki. Tam bo 5 Slovencev.

Potem, ko je sezona za smučarske skakalce in alpske smučarje že v polnem teku, bo v soboto in nedeljo ognjeni krst tudi za tekmovalce v teku na smučeh. Tekmovanje v finski Ruki bo zaznamovala vrnitev Therese Johaug. Naši so na pripravljalni tekmi pokazali dobro formo.


Pripravljalna tekma smučarskih tekačev in tekačic se je sicer odvijala že zadnji konec tedna. V Beitostolenu na Norveškem so nastopile Vesna Fabjan, Eva Urevc in Alenka Čebašek. Čebaškova je na tekmi proste tehnike zasedla 6. mesto, Fabjanova in Urevčeva pa sta se prebili do polfinala sprinta prostega sloga.

“S tekmo, na katero se sicer nismo posebej pripravljali, smo kar zadovoljni. Imeli smo nekaj dobrih nastopov, poleg omenjenih je bil na dobri poti tudi Šimenc. A je med tekom padel in si zlomil palico, sicer bi bil v prvi polovici petnajsterice,” je bil po tekmi, v izjavi za STA, kar zadovoljen glavni trener Nejc Brodar. Poleg omenjene ženske trojice in Mihe Šimenca, ki ga je omenjal Brodar, se v Ruko odpravljata tudi Janez Lampič in Anamarija Lampič.

V lanski sezoni je bila v slovenskem moštva najboljša predstavnica prav Lampičeva, ki je v svetovnem pokalu zasedla 30. mesto in osvojila 216 točk. Katja Višnar je bila 46., sledili pa sta Vesna Fabjan na 58., Alenka Čebašek na 62. in Nika Razinger na 90. Moški so imeli slabše rezultate. Lampič je bil 125., Šimenc pa 133.

V tej sezoni ima Brodar na svoji ramenih pritisk izboljšanja rezultatov, saj leta 2023 Planica gosti svetovno prvenstvo, kjer bo domača javnost pričakovala reprezentanco v najboljši možni podobi.

V Ruki bo prvič po dopinški aferi na olimpijskih igrah nastopila tudi Therese Johaug. Nasploh se tudi v sezoni 2018/19 največ pričakuje od norveškega tabora, kar ni pravzaprav nič novega. Na zadnjih olimpijskih igrah so samo v tej disciplini Norvežani osvojili kar 14 medalj. Letos bo pri ženskah glavna tekmovalka za najvišja mesta Marit Bjoergen, ki je pri 38 letih veteranka. Nasprotno bodo pri moških Norvežani največje upe polagali v mladeniča Johann Hoesflot Klaebo, ki šteje 22 let.

Avtor: Timotej Prosenc