Svetovni rekord letos dosegljiv le v Planici?

V petek je v Zürichu v Švici zasedal FIS-ov komite za smučarske skoke, ki je objavil koledar svetovnega pokala za sezono 2018/19, na katerem med prizorišči ni Vikersunda.


“Z žalostjo sporočamo, da tekmi svetovnega pokala v Vikersundu v prihodnji sezoni ne bosta izvedeni,” je na norveški televiziji NRK dejal predstavnik norveške smučarske zveze, Stalle Willumstad. Norveška velikanka je sicer že nekaj sezon stalnica in pa ena izmed poslastic svetovnega pokala. A kot so zapisali na FIS-ovi spletni strani, naprava nima zahtevanega certifikata in licence za organizacijo tekem na tej ravni. Vikersund bi po koledarju moral biti 16. in 17. marca kot zaključek norveške Raw Air turneje tik pred tradicionalnim finalom svetovnega pokala v Planici.

Kot piše skijumping.pl, so z norveške smučarske zveze potrdili, da je Vikersundbakken črtana s koledarja tekem. To je sprožilo buren odziv organizatorjev tekem, napeto razpravo pa je prekinil direktor svetovnega pokala Walter Hofer. Tako bo končna odločitev zares sprejeta šele na naslednji seji, katere datum pa ostaja neznan.

2011 Vikersund vzel rekord planici

Pod vodstvom Janeza Goriška so leta 2011 dokončali posodobitev norveške letalnice in še isto leto je Vikersund odvzel svetovni rekord Planici ter ga drži še danes. Najprej ga je dvakrat (243 in 246,5 m) popravil Norvežan Johan Remen Evensen, štiri leta pozneje je kot prvi 250 m tu poletel Peter Prevc. Že naslednji dan je prestižno daljavo z 251,5 presegel domačin Anders Fannemel. Dosežek je lani popravil njegov rojak Robert Johansson, ki je poletel 252 m, a ga je še na isti tekmi premagal Avstrijec Stefan Kraft z 253,5 m. Leta 2012 je v Vikersundu Robert Kranjec postal tudi svetovni prvak v poletih.

 

Avtor: N. D.
Foto: FIS