Štuhec: “Vem, da mi lahko uspe”

Sobotna smuka se nista iztekla po slovenskih željah. Na ženski tekmi v kanadskem Lake Louiseu je Ilka Štuhec osvojila 21. mesto, na moški preizkušnji v ameriškem Beaver Creeku pa so Slovenci ostali brez točk.


Dekleta so tudi drugi smuk v Kanadi začela z zamudo. Tokrat le polurno, tekmo so namreč pričele ob 13. uri po lokalnem času oziroma 21:00 po srednjeevropskem času. Petkova zmagovalka, Ester Ledecka je na progo krenila kot druga in v cilj prišla z veliko prednostjo pred letos neprepričljivo Švicarko Michelle Gisin. Ledecka (na koncu 4. mesto) je danes ostala brez stopničk, z odra jo je izrinila Italijanka Francesca Marsaglia, ki je štartala s številko 22, 2 stotinki pa je v cilju znašala njena prednost pred Čehinjo, ki je vseeno dosegla drugi najboljši rezultat v smučarski karieri.

Avstrijka specialistka za Lake Louise

Drugo mesto je osvojila včeraj deseto uvrščena Američanka Mikaela Shiffrin, ki je tako četrtič osvojila smukaške stopničke. Zmagi in tretjemu mestu iz Lake Louisa 2017 je dodala še ˝srebro 2019˝ ter še enkrat znova dokazala, da ji to prizorišče še kako ustreza. Zmagala je še ena izmed ˝specialistk˝ za Lake Louise, Avstrijka Nicole Schmidhofer. 30-letna smučarka je s četrtima mestoma na obeh izpeljanih uradnih treningih in včerajšnjim sedmim mestom vseskozi nakazovala, da je tudi letos zrela za vrh, kar ji je danes tudi uspelo.

Štuhčeva brez vrhunske uvrstitve

Ilki Štuhec tudi na današnjem smuku ni uspelo narediti pričakovanega in želenega preboja. Tako kot včeraj je nastopila kot trinajsta po vrsti. Po prihodu v cilj seveda ni bila zadovoljna, saj ji ni uspelo prehiteti nobene izmed smučark, ki so dotlej prišle v cilj. Do konca tekme je 29-letno Mariborčanko prehitelo še enajst smučark, tako da je osvojila 21. mesto med štiridesetimi uvrščenimi smučarkami.

Kaj je šlo narobe? ˝Se tudi sama sprašujem. Res je, da sem ponovno naredila nekaj napak, ki pa niso bile katastrofalne. Ni se izšlo kot bi želela. Vsekakor bomo z analizo vožnje ugotovili kje je vzrok za neuspeh. Sledi nov dan. Še vedno verjamem in vem, da mi lahko uspe tudi na tekmi smučati tako kot sem na pripravah v Copper Mountainu,” je po tekmi povedala Ilka, ki v pričakovanju današnjega superveleslaloma ostaja osredotočena in sproščena.

Štart superveleslaloma je predviden za 19. uro po srednjeevropskem času (11:00 po lokalnem času).

Pri fantih najboljši Feutz

Na smuku v Beaver Creeku je nastopilo triinšestdeset smučarjev iz desetih držav. Tekmo je odprl Avstrijec Matthias Mayer, ki pa se prvič letos ni uvrstil med prvo petnajsterico. Do štarta Švicarja Beata Feutza je bil na vrhu Mayerjev rojak Vincent Kriechmayr. Slednji si je na koncu delil drugo mesto s Francozom Johanom Clareyem, zmagal pa je že omenjeni Švicar. 32-letnik je na smuku v Beaver Creeku slavil že drugič zapored, skupaj pa ima že devet smukaških zmag v svetovnem pokalu.

Zmagovalni oder je zgolj za dve stotinki sekunde zgrešil avstrijski veteran Hannes Reichelt, peto mesto pa je pripadlo Norvežanu Adrianu Smisethu Sejersted. Najhitrejši s sredinega treninga, Američan Ryan Siegle Cochran je osvojil šesto mesto, včeraj (superveleslalom) in tudi na sredinem uradnem smukaškem treningu drugi Norvežan Aamodt Aleksander Kilde pase je moral zadovoljiti s sedmim mestom, ki ga je delil z Nemcem Dominikom Schweigerjem.

Slovenci neuspešni

Izmed Slovencev je progo Ptic roparic prvi napadel Celjan Martin Čater, ki pa je na drugem smuku kanadsko-ameriške turneje ostal brez točk, na 43. mestu. 27 stotink hitrejši od Čatra je bil Klemen Kosi (35. mesto), ki torej tako kot Čater na drugem smuku sezone ni vknjižil novih točk. Miha Hrobat je osvojil 44., Boštjan Kline pa 52. mesto med šestdesetimi uvrščenimi smučarji.

Klemen Kosi je bil najboljši Slovenec na sobotnem smuku

˝Ne morem biti zadovoljen. Izgubljena priložnost, nismo se prilagodili razmeram. Tekma je bila zaradi nekaj vetra in difuzne svetlobe zelo zahtevna,˝ je o današnji tekmi povedal trener Peter Pen, ki pravi, da so fantje skozi celotno kanadsko-ameriško sicer dobro trenirali in predvsem na treningih kazali, da so v stiku s širšim vrhom. ˝Žal tega niso prikazali na tekmah,˝ zaključuje Pen, ki se z ekipo zdaj vrača v Evropo. Po prihodu domov jih čaka nekaj aktivnega počitka, že konec naslednjega tedna pa potujejo na trening v Italijo, kjer jih do konca koledarskega leta čakajo preizkušnje v Val Gardeni in Bormiu.

Danas navijamo za Kranjca

Danes bo v Beaver Creeku na sporedu še veleslalom z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom. Prva vožnja se prične ob 17:45, finale elitne trideseterice pa tri ure kasneje (20:45).

Vir: Smučarska zveza Slovenije