Štafeta na Norveškem opravila odlično nalogo

Slovenska moška reprezentanca, ki se je po prvih dveh tekmah že zanšla pod manjšim plazom kritik, je dokazala, da so bile optimistične napovedi pred sezono upravičene. Izjemen nastop je četverico Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan pripeljal do 7. mesta.


V tokrat precej mirnem Östersundu je za slovensko štafeto tekmo odprl Miha Dovžan. Dovžan se je na svojih 7.5 kilometrov podal iz drge vrste in na prvi strelski postanek pritekel v veliki skupini vseh tekmovalcev. Streljal je zelo hitro, a zgrešil en strel, ki mu ga je uspelo popraviti z drugo popravo. V drugi krog se je podal iz 20. mesta, z 18 sekundami zaostanka za vodilnim Nemcem. V drugem krogu so se razlike med tekmovalci malenkost povečale, Dovžan pa je svoje delo na strelišču tudi tokrat opravil z enim zgrešenim strelom, ki ga je prav tako popravil šele z drugo popravo. Njegov zaostanek za še vedno vodilno Nemčijo, za katero je prvi nastopil Erik Lesser, je znašal 49.5 sekund, še vedno pa je zasedal 20. mesto. “S tekmo sem zelo zadovoljen, čeprav bi bilo na strelišču lahko bolje. Malenkost sem se zatresel na strelišču, tekaško pa se že kažejo boljši rezultati,” je svoj nastop opisal Dovžan.

Fak pripeljal do petega mesta

Dovžan je nato štafetno palico predal Jakovu Faku, ki se je v boj podal iz 19. mesta in z zostankom minute ter enajstih sekund. Jakov je začel zelo odločno, da je dobro pripravljen. Vodilne reprezentance so na strelišče prišle ravno ob malenkost močnejšem vetru in številni so imeli težave. Nemec je moral na prvem strelskem postanku druge skupine tekmovalcev celo dvakrat v kazenski krog, Francoz enkrat. Ko je na strelišče prišel Jakov je bilo stanje že stabilno, Fak pa je porabil šest strelov, da je padlo vseh 5 tarč in napredoval na 14. mesto. Njegov zaostanek za novo vodilno reprezentanco Italije je znašal +1:03.7. Fak je napredoval tudi po drugem strelskem nastopu, kjer pa je tudi tokrat moral popravljati zadnji strel, a svoje delo je opravil zjemno, saj je Slovenijo po štirih strelskih nastopih popeljal do 5. mesta. Vodstvo so med tem na veselje domačega občinstva prevzeli Švedi, nov zaostanek Faka pa je znašal 57.5 sekunde. “Tudi jaz sem z današnjo tekmo veliko bolj zadovoljen, kot s posamičnima tukaj. Po takem nastopu dobiš več samozaupanja, ker kakšnega tekmovalca prehitiš tudi na progi, da ni vedno obratno. Danes sem na strelišču nastopil precej agresivno, da bi pridobil čim več mest in to mi je dobro uspelo,” je bil po svojem odličnem nastopu, ko je pridobil kar 14 mest zadovoljen Jakov.

Klemen Bauer je kot naš tretji tekmovalec odšel na pot z izjemnim izhodiščem, Fak je predal kot 5.  skupaj in Bauer se je na pot odpravil skupaj z Ukrajincem, ki so po polovici tekmovanja zasedali 6. mesto. Bauer je bil prvi iz naše izbrane vrste, ki je podrl vseh pet tarč brez ene same poprave. Slovenija je po petih streljanjih še vedno zasedala 5. mesto, zaostanek pa je bil zopet manjši od minute (+58.1), v vodstvo pa je zopet prišlo do menjave, na vrh so se zavihteli Norvežani. Bauer je že večkrat svoje najboljše predstave pokazal na štafetnih preizkušnjah in tudi današnja je bila odlična. Bauer tudi na svojem drugem strelskem postanku ni taktiziral, streljal je zelo hitro in najprej zgrešil le prvi strel. Roka se mu je malenkost zatresla ob popravi, saj mu je zgrešeno tarčo uspelo zadeti s tretjo popravo, zato je Slovenijo prehitela Rusija, Bauer pa se je v svoj zadnji krog podal iz 6. mesta z zaostankom +1:12.4 za še vedno vodilno Norveško. “Mislim da smo danes kot ekipa marsikoga presenetili, predvsem zaradi rezultatov na posamičnih tekmah, ki pa po mojem mnenju niso odraz realnega stanja, ampak je današnja tekma bližje temu pokazatelju, kam sodimo. Danes smo pokazali kvaliteto kljub majhnosti ekipe, v prihdonje pa lahko tudi na posamičnih tekmah izboljšamo same rezultate. Danes nam je skoraj uspelo ubraniti 5. mesto iz lanskega svetovnega prvenstva in naj nam bo tudi motivacija za nadaljevanje sezone,” je povedal izkušeni Bauer.

Zadnji se je v dir podal Rok Tršan, ki je do danes na strelišču veljal za najzanesljivejšega strelca v tej sezoni izmed naše četverice. Tršan je slovenski voz prevzel na 6. mestu, z manj kot pol minutnim zaostankom do 3. mesta. Tršan je na prvem strelskem nastopu potrdil odlično strelsko formo in brez napake zadel vse tarče. Ker je moral Šved v kazenski krog, je bila Slovenija zopet na 5. mestu. V ospredju pa se je obetal izjemen boj za zmago, saj sta bila skoraj povsem skupaj najbolja biatlonca zadnjih let Norvežan Johannes Thingnes Bø in Francoz Martin Fourcade. Dvoboj je dobil Norvežan, ki je dokazal, da je v teku močnejši od Francoza, čeprav ga je ta na individualni tekmi prehitel za več kot 3 minute samo v teku. Zmaga je tako odšla na Norveško, srebro v Francijo, bron pa v Italijo. Tršan, ki je tekel malenkost počasneje, je že do strelišča zopet padel na 6. mesto, na strelišču moral dvakrat popravljati in Slovenija se je v zadnji krog podala iz 7. mesta. Povsem ob boku Tršana pa je bil Ukrajinec in upanje na 6. mesto je še živelo. Tršan se je odlično boril v zadnjem krogu, a je bil Ukrajinec premočen in Slovenija je v cilj prišla na izvrstnem 7. mestu. “Najprej bi se rad opravičil ekipi, ker sem stoje malenkost zafrknil in bi lahko mogoče bili celo malo višje. Vseeno je to dobro izhodišče za naprej in s sedmim mestom moramo biti vsi zadovoljni,” se je manjše napake na zadnjem strelskem postanku zavedal Tršan.

Ta trenutek moramo biti s 7. mestom zelo zadovoljni, saj je to prva četrtina reprezentanc, ki so na startu. Današnji nastop je fantom uspel, morda so porabili kakšen rezervni naboj preveč, so pa tekaško že pokazali, da znajo in zmorejo. Na žalost je malo zmanjkalo do 6. mesta, ki je bil nekako skrita želja pred začetkom dneva, a se zavedamo, da smo trenutno na 13. mestu v pokalu narodov in je 7. mesto za nas vredno skoraj toliko kot medalja,” je bil razumljivo dobre volje trener Uroš Velepec.

vir: sloski.si