Spremembe v ekipi Ilke Štuhec

Včeraj je minilo natanko 30 dni od nesrečne poškodbe Ilke Štuhec. V tem času je Štuhčeva z nekaj objavami na družbenih omrežjih držala stik z javnostjo, včeraj pa je v Mariboru medijski molk tudi dokončno prekinila. Odločila se je namreč za večje spremembe v svojem taboru.


Prvi dnevi obdobja po novi poškodbi, ki jo je Ilka Štuhec staknila na smuku v Crans Montani, so bili za Mariborčanko precej negotovi. Takoj namreč še ni bilo znano, ali bo potrebna nova operacija, ali pa se bodo zadnje križne vezi levega kolena to pot zacelile same. 13. marca jo je baselski zdravnik Niklaus Friedrich vendarle pomiril, da operativni poseg ne bo potreben in 28-letnica je lažje zadihala. Rehabilitacija naj bi bila na ta način krajša in Ilka že načrtuje vrnitev v začetku nove sezone.

Očitno pa je imela Štuhčeva v času dosedanjega okrevanja tudi veliko časa za razmislek, saj se je odločila za nekatere rošade v njenem moštvu. “Prišla sem do točke, ko potrebujem spremembe,” je v Mariboru povedala najboljša slovenska smučarka in oznanila, da od sedaj naprej na mestu trenerja ne bo več Grege Koštomaja, prav tako položaj Ilkine kineziloginje zapušča Anja Šešum. Z vodjo ekipe Darjo Črnko že iščeta ustrezno zamenjavo, zagotavljata pa, da Aleš Sopotnik ostaja serviser.

Ko se Ilka nekaj odloči se odloči

Svojo odločitev je Štuhčeva sporočila precej čustveno, s cmokom v grlu in tresočim glasom. “To je bila zelo, zelo težka odločitev, je pa zorela kar nekaj časa. Dozorela je zdaj, ko sem imela več časa za razmislek. Preprosto potrebujem spremembe.” Njeno odločitev podpira tudi mama. “Ko se Ilka nekaj odloči, se odloči. Podpiram jo. Ni me strah, da ne bi našli ljudi, ki jih potrebuje,” je dodala Darja Črnko.

Ilka Štuhec je podobno poškodbo staknila že pred dvema letoma, vendar je bila takrat potrebna operacija in daljše okrevanje. Štuhčeva se je tako letos vrnila v velikem slogu in kar štirikrat stopnila na stopničke v svetovnem pokalu, od tega je dvakrat zmagala. Največji uspeh je bil prav gotovo ubranitev naslova svetovne smukaške prvakinje v Aareju. ” Imela sem visoka pričakovanja, zato sem bila razočarana, ker se ni razpletalo tako, kot sem želela. Nato sem se nehala obremenjevati. Začela sem uživati in tudi zmagovati. Krona je bila zmaga na SP 2019. Tista zmaga mi ogromno pomeni. Vedela sem, da je lahko v Aareju smuk moja priložnost. Nato pa … Zgodilo se je. Nova poškodba. Tudi s tem sem se morala sprijazniti. Zdaj sem z mislimi pri rehabilitaciji,” pravi Štuhceva.

Križna vez se odlično celi

Ilka je spregovorila tudi o trenutnem stanju poškodovane noge. ” Križna vez se odlično celi. Težko bi rekla, da gre vse po načrtu, saj pravega načrta ni. Če ni operacije, je veliko več prilagajanja. Še vedno sem ‘robocop’. Hodim z opornico in bom še štiri tedne. To je nujno. Ob koncu aprila me čaka naslednji zdravniški pregled.”

Slovenski navijači in smučarska javnost seveda upajo, da bo Štuhčevi velika vrnitev uspela že ob začetku sezone 2019/2020. Sicer smo bili v zadnjem času v alpskem smučanju priča pravi poplavi poškodb. Poleg Ilke Štuhec so sezono predčasno zaključile tudi Anna Veith, Ana Drev, Michelle Gisin, Martin Čater, Stephanie Brunner, Marc Gisin, Marco Schwarz, Ragnhild Mowinckel, Lara Gut Behrami, Thomas Dressen