Spektakularen konec sezone: Kobajaši s planiškim rekordom, Domen Prevc drugi

Domen Prevc je na nedeljski tekmi osvojil 2. mesto, boljši je bil le čudežni Japonec Rjoju Kobajaši, ki je v prvi seriji z 252 metri zrušil rekord planiške letalnice.


Rjoju Kobajaši je s 14. zmago v sezoni 2018/19 ob jasni zmagi v skupnem seštevku danes tako v žep pospravil še mali kristalni globus za letenje. Na drugem mestu je bil odlični Domen Prevc, ki je v prvi seriji poletel 239,5 metra, v finalu pa je bilo za stopničke dovolj 222,5 metrov. Tretje mesto je osvojil Nemec Marcus Eisenbichler, zmagovalec petkove tekme. V deseterici je imela slovenska reprezentanca še dva mladeniča. Naš najboljši posameznik sezone Timi Zajc je bil peti, v Planici prerojeni Anže Semenič pa je z devetim mestom dosegel najboljši rezultat sezone. Peter Prevc, ki je na zadnjih nekaj tekmah nekako napovedal povratek v svetovni vrh je bil danes 19., Anže Lanišek pa 29.

Počutim se prečudovito. V smučini je bilo že precej vode in sem si mislil, le kako bom to izvedel. Ko sem pristal in pogledal številke, sem upal, da se bo izšlo. Vedel sem, da bom na stopničkah, nisem pa si mislil, da bom prevzel vodstvo,” je za TV SLO povedal Prevc.

Okrog 20 tisoč gledalcev je spremljalo še en nepozaben dan, prva serija je ponudila serijo izjemnih poletov. Anže Semenič je z 241 metri postavil osebni rekord, Domen Prevc je z 239,5 metra prevzel vodstvo. Nato pa vrhunec: Rjoju Kobajaši je v idealnih razmerah poletel 252 metrov daleč in letalnici, ki praznuje 50-letnico, čestital z rekordom. Za svetovnim rekordom je zaostal meter in pol. Imel je nekaj težav pri pristanku, vendar ni podrsal, kot se je to zgodilo Kamilu Stochu leta 2017, ki je do danes imel »regularen« rekord skakalnice.

Kobajašijev presežek je prestrašil žirijo, ki je znižala zaletišče, čeprav vetrovne razmere niso bile več tako ugodne. V finalu je tako večina skakalcev poletela vsaj deset metrov manj, najdaljši polet pa je uspel Davidu Kubackemu, 234 metrov. Domen Prevc je imel v skupini najboljših letalcev najslabše razmere, vseeno je s svojim agresivnim slogom potegnil do 222,5 metra in je za točko in pol dobil dvoboj z Eisenbichlerjem.