Šok za Zajca in Semeniča

Skozi kvalifikacije za tretjo posamično tekmo letošnje sezone svetovnega pokala se je prebilo pet od sedmih slovenskih skakalcev, ki so danes štartali v kvalifikacijah v Nižnem Tagilu v Rusiji.


Kvalifikacije v Nižnem Tagilu so ponudile manjšo vetrovno loterijo, saj se je veter vrtinčil na hrbtišču skakalnice. Naši se v spremenljivih razmerah niso znašli preveč dobro, Timi Zajc je celo ostal brez nastopa na jutrišnji tekmi. Imel je tretje najslabše pogoje med vsemi, pristal je pri 94 metrih, kar je bilo dovolj za 58. mesto. Žal se na tekmo ni uspelo prebiti niti Anžetu Semeniču, ki je ponesrečen skok končal pri 98.5 metrih in na 56. mestu med 61 uvrščenimi tekmovalci.

Bartol presenetljivo najboljši med našimi

Najboljši od naše sedmerice je bil tako Tilen Bartol, ki je pristal pri 125.5 metrih, s 113,1 točkami pa je končal na 9. mestu med kvalifikanti. “Z današnjimi skoki sem zadovoljen, od prvega skoka do kvalifikacij sem napredoval. Razmere so bile zelo zahtevne, potreboval si tudi nekaj sreče. Upam, da se jutri ti skoki še izboljšajo in potem bo tudi rezultat pravi,” je povedal Bartol po koncu prvega dne v Rusiji.

Domen Prevc je skočil 119 metrov, 96,1 točk je bilo dovolj za končno 25. mesto. Peter Prevc se je v zahtevnih razmerah dobro rešil, pristal je pri 108.5 metrih, s 85,5 točkami pa je zasedel 36. mesto med kvalifikanti. Anže Lanišek, drugi v skupnem seštevku, je s 110.5 metri in 83,3 točkami zasedel 42. mesto. Na tekmo se je prebil še Rok Justin, skočil je 107.5 metrov, zbral pa 80,7 točk na 46. mestu.

S 130 metri in 127,3 točkami je kvalifikacije dobil uradni rekorder naprave, Norvežan Johan Andre Forfang, drugi je bil s 131 metri njegov rojak Daniel Andre Tande, sicer vodilni v skupnem seštevku, tretji pa z enako daljavo Avstrijec Daniel Huber.

Lanišek v prvi seriji s tretjo daljavo treninga

Pred kvalifikacijsko serijo so skakalci tradicionalno opravili z dvema serijama uradnega treninga. V prvi je čez uradni rekord skakalnice skočil Kamil Stoch, ki je pristal pri 142 metrih, Lanišek je s 127.5 metri imel tretjo oceno serije. Domen Prevc je imel 13. oceno s 120 metri, Justin pa 17. z meter krajšim skokom. Drugo serijo je s 133 metri dobil Tande, Domen Prevc je imel 10. oceno s 124 metri.

Bertoncelj ne more biti zadovoljen

Po koncu kvalifikacij je Gorazd Bertoncelj, glavni trener naših povedal: “Z današnjimi skoki ne moremo biti zadovoljni, glede na to, da sta bila minula vikenda v Ruki in Wisli zelo uspešna. Fantje danes niso prikazali svojih skokov. Imeli smo tudi kanček vetrovne smole, tako da se na tekmo žal nista uvrstila Timi in Anže Semenič, čestitke pa na drugi strani Tilnu, ki je svojo nalogo opravil zelo dobro.”

Jutri se tekma začne ob 15. uri in 30 minut po slovenskem času.

Vir: Smučarska zveza Slovenije