Slovenski trio uspešen v kvalifikacijah, Kotnikova žal prepočasna

Danes se je v Carezzi v Italiji pričela nova sezona svetovnega pokala deskarjev na snegu v paralelni disciplini. Vsi trije slovenski deskarji v moški konkurenci Žan Košir, Rok Marguč in Tim Mastnak so se uvrstili v osmino finala uvodne tekme za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu v sezoni 2018/19 v italijanski Carezzi. Med 16 se ni prebila edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik.


V ženski konkurenci je tokrat brez finala za last ostala Gloria Kotnik, ki je osvojila 17. mesto in je za izločilnimi boji zaostala le za 38 stotink sekunde. Izločilni boji se bodo začeli ob 12.30.

V sezoni 2018/19 bo na sporedu 11 posamičnih in tri ekipne tekme. V soboto še nato sledi ena tekma iste discipline v Cortini d’Amprezzo.

Naslednja na seznamu bo nato po tridenskem odmoru tekma paralelnega slaloma v Bad Gasteinu, v letu 2019 pa bo prizorišče prevzela Rogla, kjer je tekma napovedana za 19. januarja.

Slovenija ima do zdaj v svetovnem pokalu po zaslugi Žana Koširja eno skupno zmago, Dejan Košir je bil dvakrat drugi, dvakrat je bil tretji Žan Košir, tretje mesto je enkrat zasedel tudi Rok Flander. Po tem kriteriju je Slovenija pri moških četrta najuspešnejša država, zaostaja le za Avstrijo, Švico in Francijo.

Slovenska reprezentanca, nekoč velesila, se v zadnjih letih sicer krči, saj jo je letos zapustil še Jure Hafner, ki se je podal v trenerske vode. Kljub temu Slovenci upajo na nadaljevanje uspešne lanske sezone. In sicer lani je Košir osvojil bron na olimpijskih igrah, po njih sta bila med najboljšimi tudi Mastnak in Marguč. Mastnak se je najprej v Kayseriju v Turčiji prvič v karieri uvrstil na stopničke, nato pa je v Scuolu v Švici tudi prvič zmagal. Marguč je sezono končal s tretjim mestom v Winterbergu.

Pari osmine finala:

Tim Mastnak (Slo/4) – Darren Gardner (Kan/13)
Aaron March (Ita/5) – Mirko Felicetti (Ita/12)
Rok Marguč (Slo/8) – Roland Fischnaller (Ita/9)
Nevin Galmarini (Švi/1) – Sebastian Kislinger (Avt/16)
Stefan Baumeister (Nem/2) – Benjamin Karl (Avt/15)
Aaron Muss (ZDA/7) – Andrey Sobolev (Rus/10)
Žan Košir (Slo/6) – Sylvain Dufour (Fra/11)
Andreas Prommegger (Avt/3) – Dmitry Sarsembaev (Rus/14)