Slovenski kvartet nared za nove izzive

Alpske deskarje po odpovedi  ponovoletnih tekem v avstrijskem Lackenhofu prva preizkušnja v letošnjem koledarskem letu čaka danes v švicarskem Scuolu.


Pomerili se bodo v paralelnem veleslalomu. Nastopila pa bo tudi standardna slovenska četverica Rok Marguč, Tim Mastnak, Žan Košir in Gloria Kotnik, ki je v sredo na domači Rogli zaključila zadnji sklop treningov pred napornim januarjem. Ta mesec jih poleg tekme v Scuolu čakajo še preizkušnje v avstrijskem Bad Gasteinu (posamični in ekipni paralelni slalom), na domači Rogli (paralelni veleslalom) in v italijanskem Piancavallu (paralelni slalom in ekipni paralelni slalom).

“Tekmovalni premor smo dobro izkoristili!”

˝Tekmovalni premor, ki je trajal od decembrske tekme v Carezzi smo izkoristili za kakovosten trening. Pravzaprav smo ob koncu decembra in v začetku januarja nadoknadili vse tisto kar smo izgubili v novembrskem obdobju, ko nam vreme res ni šlo na roke. Trenirali smo v dobrih pogojih in na dobro pripravljenih progah. Za konec tudi štiri dni, v zelo dobrih pogojih, na Rogli,˝ nam je v sredo po treningu na domačem terenu povedal glavni trener Izidor Šušteršič, ki je ob asistenci pomočnika Sebastjana Webra na Rogli ta teden bdel nad elitno četverico Rok Marguč – Tim Mastnak – Žan Košir – Gloria Kotnik ter mladimi upi Saro GoltesJernejem Glavanom in Galom Leskovarjem.  Črt Ikovic, ki si je decembra poškodoval gleženj  je v procesu rehabilitacije in še ni nared za snežne treninge.

Dobro izkoristili premor

˝Sem povsem miren, tekmovalni premor smo dobro izkoristili! Pred novimi preizkušnjami smo zato vsi zelo optimistično razpoloženi, ˝ je pred odhodom v Švico zadovoljen trener, ki se z ekipo nato seli v avstrijski Bad Gastein, tam bosta v torek in sredo (14. In 15.1.) na sporedu posamični in ekipni paralelni slalom. Na slednji bo v paru s Kotnikovo deskal najvišje uvrščeni slovenski deskar s posamične tekme.

Marguč ima dober občutek

˝Zelo sem zadovoljen z opravljenimi pripravami. Imam dober občutek, če bom vse to prestavil na tekme, uspeh ne bo izostal, …˝ je bil po zadnjem sklopu treningov nasmejan in zadovoljen Rok Marguč, ki ga veseli dejstvo, da so lahko opravili odličen trening na domači Rogli, na progi Jasa, kjer bo 18. januarja tekma za svetovni pokal. ˝To je naša prednost. Kljub temu, da je snega nekaj manj sem prepričan, da bo izkušena ekipa pripravila lepo tekmo. Po Scuolu in Bad Gasteinu nas torej čaka domači januarski vrhunec, ki se ga seveda veselim,˝ še dodaja Marguč.

Mastnak rad tekmuje

Pritrjuje mu tudi Tim Mastnak. ˝Tekmujemo seveda radi, tako da se že veselimo novih tekem. Premor smo dobro nadomestili s kakovostnim treningom, ˝ pravi Mastnak, ki je v Scuolu pred tekmo opravil samo krajši aktivacijski trening, da začuti sneg in teren nato pa bo samozavestno napadel najvišja mesta. Lani je bil v Scuolu naš edini finalist (šesto mesto).

Košir delal na laslomu

Žan Košir (v Scuolu je lani ostal brez finala) je nepredvideni daljši premor izkoristil za nekaj dodatnega slalomskega treninga, ki bi ga sicer bilo nekoliko manj. ˝Dodal sem nekaj več slalomskega treninga, saj imam poleg Scuola in Rogle že v mislih tudi Bad Gastein in Piancavallo, ˝pa že korak naprej razmišlja izkušeni Košir, ki si zaradi daljšega tekmovalnega premora želi priboriti tudi mesto na avstrijski slalomski paralelni tekmi, kjer pa ima mesto že zagotovljeno Gloria Kotnik, edina slovenska alpska deskarka v svetovnem pokalu. ˝Dobro smo trenirali. Če bom na tekmi tako hitra kot na treningih se sploh ne bojim za rezultat,˝pa je optimistično razpoložena tudi Kotnikova.

Na Rogli priprave na svetovni pokal potekajo nemoteno

Po Scuolu  (11.1.)in Bad Gasteinu (14. In 15.1.) se karavana alpskih deskarjev seli na Roglo (18.1.). Izkušeni organizatorji imajo kljub ne ravno prijaznim vremenskim razmeram zaenkrat vse pod nadzorom. ˝V teh dneh smo končali ciklus izdelave snega. V nedeljo (12.1.) je na sporedu še  t.i. FIS-ina snežna kontrola. Prepričan sem, da bomo dobili zeleno luč, nato pa bomo v ponedeljek v sodelovanju s FIS-inim delegatom opravili še zadnja dela na progi. Glede na vremensko napoved lahko suvereno napovem, da tekma bo, tako da ob tej priložnosti vse ljubitelje deskanja 18. januarja vabim na Roglo, ˝ pa nam je včeraj povedal vodja tekmovanja na Rogli, Sašo Šušteršič, ki že od leta 2013 poveljuje izkušeni ekipi, ki skrbi za snežno podlago.