Slovenski kvartet med favoriti za najvišja mesta

V ruskem Bannoyu jutri  s paralelnim veleslalomom sezono svetovnega pokala pričenjajo tudi alpski deskarji. Na enem izmed treh novih alpsko-deskarskih prizorišč v svetovnem pokalu bo v nedeljo nato na sporedu še paralelni slalom. V širšem krogu favoritov za najvišja mesta je tudi izkušena slovenska četverica, ki jo sestavljajo Tim Mastnak, Žan Košir, Rok Marguč in Gloria Kotnik.


Edina slovenska ženska predstavnica na uvodnih dveh tekmah svetovnega pokala, 30-letna Velenjčanka Gloria Kotnik, je na Južni Ural, v okoliš, ki se nahaja približno 1600 kilometrov vzhodno od Moskve, pripotovala že precej pred ostalimi tekmicami in reprezentančnimi kolegi. Prednost poznavanja terena bo skušala unovčiti pred močnimi konkurentkami med katerimi pa tokrat ne bo najbolj prepoznavne ˝dvoživke˝ na zimskošportni sceni, Čehinje Ester Ledecke. Slednja je namreč v kanadskem Lake Louisu, kjer bo v naslednjih treh dneh tekmovala v smučarskih hitrih disciplinah, nato pa bo tekom sezone tudi letos krmarila med deskarskim in smučarskim svetovnim pokalom.

Deskarji kot zvezdniki

Kljub temu, da prve zvezdnice tega športa v Rusiji ne bo, pa se alpski deskarji na snegu na vzhodu počutijo precej bolj zvezdniško kot na zahodu. Večino deskarjev in deskark, ki so prek Moskve v Magnitogorsk prileteli v začetku tedna, je namreč na tamkajšnjem letališču pričakalo precej domačih navijačev, prostovoljcev in novinarjev, ki spremljajo ta šport v katerem so Rusi zadnja leta še kako uspešni.

Tim Mastnak v novo sezono vstopa z željo po velikem kristalnem globusu
Tim Mastnak je pomemben del slovenskega kvarteta

Rusi bodo nevarni

Na domačem terenu se bo v boju za vrh pri moških aktualnemu članskemu in mladinskem svetovnem prvaku Dimitriju Loginovu, pa branilcu skupne zmage v svetovnem pokalu, Andreju Soboljevu, utegne pridružiti še kakšen izmed številnih brezkompromisnih domačih mladih upov.

Slovenci so dobro razpoloženi

Jih na specifičnem snegu lahko presenetijo srednjeevropski deskarji z Italijani, Avstrijci in Slovenci na čelu? ˝ Lahko, seveda. Zanimivo bo. Konkurenca je zgoščena. Vsi komaj čakamo, da se začne zares. Naši fantje Tim MastnakŽan Košir in Rok Marguč so tako kot Gloria dobro razpoloženi. Proga bo, po tem kar smo doslej uspeli videti, očitno pripravljena tako kot je potrebno. Zelo dobro. Obetata se nam torej dve lepi tekmi. Upam, da bo vreme lepo in tribune polne. Če nam bo šlo vse po načrtih, tudi rezultati ne bodo izostali. Navijajte za nas˝ je v domovino po včerajšnjem treningu sporočil trener Izidor Šušteršič, ki je na večernem sestanku trenerjev izvedel tudi, da bo v letošnji sezoni progo zakoličil v kanadskem Blue Mountainu.

Tam se bodo deskarji merili na zadnji februarski in prvi marčevski dan prihodnje leto, a dotlej jih čaka še precej preizkušenj v Srednji Evropi, Rusiji in Koreji.

Vir: Smučarska zveza Slovenije