Slovenski dvojec ostal brez finala

V  kitajskem Pekingu so se nekaj po dvanajsti uri, po našem času, končale kvalifikacije tretje letošnje tekme za svetovni pokal v deskarskih skokih prostega sloga (Big Air). Urška Pribošič je zasedla osemnajsto, Naj Mekinc pa 29. mesto. S tem sta zaključila z nastopi na prizorišču naslednjih olimpijskih iger in se že pripravljata za let v ZDA, kjer ju 21. decembra čaka nova priložnost. Osem najboljših deklet in deset najboljših fantov v soboto čaka še večerno finale.


Na prizorišču naslednjih olimpijskih iger v Pekingu so tri kvalifikacijske skoke najprej opravila dekleta. Tekmovala so po ˝olimpijskem sistemu˝, kar pomeni, da sta za rezultat štela dva najboljša, a različna skoka. Urška Pribošič je, tako kot na prvih dveh tekmah v Cardroni in Modeni, seveda najprej izvajala  zahtevnejši skok, ˝backside 720˝, temu pa je dodala še ˝frontside 360˝.

Nad izvedbo ni pripomb

˝ Predvsem izvedba prvega skoka je bila res odlična, nimam pripomb. Tako kot v Modeni smo računali na višje sodniške ocene, a žal temu ni bilo tako. Urškina konstantnost pri izvajanju tega skoka je vsekakor dober znak za tekmo v ZDA. Upam, da bodo tam sodniki bolje ovrednotili njeno res zelo  ´stylish´ izvedbo, ˝ nam je po tekmi povedal trener Žiga Rakovec.

Med osem najboljših se je izmed Evropejk sicer prebila le Avstrijka Anna Gasser. V sobotnem finalu bodo nastopile še tri Japonke (Murase, Iwabuchi, Onitsuka) ter severno-američanke (Kanadčanka Blouin in Američanki Anderson ter Marin) ter Zoi Synnot Sadowski iz Nove Zelandije.

Mekinc padel v drugem nastopu

Tudi moško finale bo v znamenju japonskih deskarjev ter deskarjev iz anglosaških držav. Pri vrhu bodo štrene skušali mešati le trije Evropejci: Švicar Nicolas Huber ter Skandinavca Kalle Jarvilehto (Finska) in Sven Throrgren. Naš Naj Mekinc je kvalifikacije začel z odlično izvedbo ˝backside 1260˝.  tudi v drugo je kazalo odlično. V zraku je bil ˝frontside double 10˝ odličen, pristal je, se odpeljal, a nato padel.

Mladi upi bodo posegli visoko

˝Res škoda, ni veliko manjkalo! Tudi v drugi ponovitvi tega skoka se Naju ni izšlo, saj je padel. Ampak, prepričan sem, da mu bo kmalu uspel preboj. Kljub, na prvi pogled, ne ravno visoki uvrstitvi, smo lahko zelo zadovoljni, saj gledamo naprej. Naš mladi upi se bo v izostreni in zgoščeni konkurenci ´freestyle´ deskarskega športa prej ali slej znašel na precej višjih pozicijah, ˝ pa je Najevo predstavo v kontekstu pridobivanja izkušenj na najvišji ravni ocenil Rakovec.

Danes bodo v ZDA (19:50 po našem času) še kvalifikacije tekme z svetovni pokal na kateri bo nastopil Tit Štante, ki je v Ameriki s trenerjem Matevžem Pristavcem.

Vir: Smučarska zveza Slovenije