Slovenski dvojec med najboljšo osmerico

Tim Mastnak v novo sezono vstopa z željo po velikem kristalnem globusu

V italijanskem Pinacavallu je bil danes na sporedu tretji paralelni slalom za svetovni pokal v letošnji sezoni. Zmagovalca na novem prizorišču tekem za svetovni pokal sta Avstrijec Andreas Prommegeer in Švicarka Julie Zogg, oba sta slalomsko zmago slavila že na uvodnem slalomu sezone v ruskem Bannoyu. Izmed slovenske četverice sta se najbolj izkazala Tim Mastnak in Gloria Kotnik,


V italijanskem Pinacavallu, zimsko športnem središču s pogledom na Jadransko morje, ki je novo prizorišče v deskarskem svetovnem pokalu je svojo drugo letošnjo slalomsko zmago slavil avstrijski veteran, 39-letni Andreas Prommeger. V velikem finalu je za tri desetinke ugnal vrstnika, ljubljenca domačega občinstva, Rolanda Fischnallerja.  Tretji je bil, že drugič v tej sezoni, Nemec Stefan Baumesister.

Izmed slovenske moške trojke se je v dopoldanskih kvalifikacijah najbolj izkazal Tim Mastnak, s petim mestom si je prideskal odlično izhodišče za popoldanske izločilne dvoboje. Le-te je začel odlično, v osmini finala je bil za 38 stotink hitrejši od domačina Aarona Marcha. V četrtfinalu se nato Celjanu ni izšlo, premoč je moral priznati (tako kot v začetku meseca na slalomu v Bad Gasteinu) aktualnemu slalomskemu svetovnem prvaku, Rusu Dimitryju Loginovu, ta je bil na koncu četrti. Mastnak je s petim mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev v tej sezoni, hkrati pa je to njegova druga najboljša slalomska uvrstitev v karieri. Višje, četrti, je bil samo lani marca v nemškem Winterbergu.

˝Zelo sem vesel in zadovoljen. Konstantne vožnje s treningov sem končno prenesel tudi na tekmo. Sama postavitev in konfiguracija proge v Piancavallu sta bili zelo zahtevni. Tekme sem se taktično zelo dobro lotil in posledica je visoko peto mesto. V četrtfinalu sem zopet naletel na razpoloženega Loginova, žal me je tudi tokrat premagal, ˝nam je po tekmi zaupal Mastnak, ki ga veseli predvsem dejstvo, da je zdaj tudi v slalomu na podobno visoki ravni kot v veleslalomu. ˝Že naslednji teden pričnem s pripravami za sklepni del sezone v katerega vstopam dobro razpoložen in visoko motiviran,˝ še dodaja Mastnak za katerim je uspešen januar, prav na vseh tekmah svetovnega pokala se je uvrstil v zaključne finalne boje.

Rok Marguč, danes 22.mesto, pa na drugi strani, z januarjem ni zadovoljen, saj je v igri stotink ta mesec vedno znova ostal brez nastopa v finalnem delu tekmovanj. Tudi danes je bil blizu (+0.19), po odlični prvi kvalifikacijski vožnji (3. mesto na modri progi), je v drugo storil napako, ki je odnesla finale. ˝Škoda, v drugo je bila proga mehkejša kot sem predvideval, tudi zato sem ostal brez finala. Ampak do konca sezone imam na voljo še sedem tekem in upam, da se mi bo prej ali slej izšlo, ˝ upa Marguč, ki je pohvalil organizatorje tekme. ˝Super tekma. Seveda so se ob prvi izvedbi organizatorji, razumljivo, še malo lovili, ampak zgolj pri malenkostih. Upam, da bodo vztrajali in bo ta tekma redno v našem koledarju, ˝ še pravi Marguč, ki se bo v naslednjih dneh posvetil kondicijskim treningom, po obnovitvi moči pa se bo pred nadaljevanjem sezone (naslednji tekmi bosta 13. in 14. februarja v avstrijskem Lackenhofu) kmalu vrnil tudi na sneg.

Tudi Žanu Koširju v Piancavallu povratek na želene pozicije (še) ni uspel. V prvi kvalifikacijski vožnji je bil sicer zelo hiter in odlično na poti, a je žal povozil količek, bil zato diskvalificiran in zato je ostal brez uvrstitve.

Gloria Kotnik: ˝Italija? Ja, to so moje tekme!˝

V ženski konkurenci je še drugič letos na paralelnem slalomu zmagala Švicarka Julie Zogg, ki je bila na stopničkah prav na vseh letošnjih slalomskih tekmah (tretja je bila v Bad Gasteinu, tako na posamični kot ekipni tekmi, prva pa na uvodnem posamičnem slalomu v Bannoyu). V velikem finalu je v tesnem dvoboju porazila Nemko Selino Jörg. Tretja je bila še ena Nemka, letos odlična Ramona Theresia Hofmeister. Slednja je bila v četrtfinalu usodna za našo Glorio Kotnik, ki je s sedmim mestom (v osmini finale je bila boljša od Avstrijke Claudie Riegler) dosegla še drugo uvrstitev v četrtfinale v tej sezoni. Obakrat na italijanskih prizoriščih, ki ji očitno še kako ustrezajo. ˝

Res je, tekme v Italiji imam zelo rada. Z današnjim rezultatom sem predvsem zaradi dejstva, da moje počutje še vedno ni najboljše, zelo zadovoljna, ˝pravi Kotnikova, ki se je prav zaradi slabšega počutja odpovedala jutrišnjemu ekipnem nastopu. ˝Nisem še 100%, prav zato dva naporna zaporedna nastopa v tem trenutku še ne prideta upoštev. Z ekipo smo se odločili, da jutri s Timom na ekipni preizkušnji ne nastopiva, pač pa odpotujemo domov, ˝ pravi Kotnikova, ki si v naslednjih dneh želi predvsem počitka in obnovitve moči pred napornim zadnjim delom sezone v katerem pa ima visoke cilje.

˝Veseli me predvsem dejstvo, da je bil rezultatsko le storjen korak naprej. Sicer bi si vsi želeli, da bi bila narejena dva ali trije, ampak tudi z današnjim izplenom Tima in Glorie smo lahko zadovoljni. Roku in Žanu se žal tudi danes ni izšlo. Oba sta izkušena tekmovalca, ki do potankosti poznata ˝posel˝, sta potrpežljiva in vztrajna, tako da na njun povratek  lahko računamo v zaključnem delu sezone, ˝ pa nam je na poti v Slovenijo povedal trener Izidor Šušteršič, ki je tako kot Marguč, pohvalil organizatorje nove tekme v koledarju.

˝Super tekma, veliko gledalcev, lepi dvoboji, dobro so se odrezali. Na tekmi je bil gledalcem za fotografiranje na ogled tudi pokal, ki ga na slovitem italijanskem kolesarskem Giru prejme končni zmagovalec ˝ je ob koncu januarske ˝race snowboarding˝ turneje z zanimivostjo s prizorišča v Furlaniji – Julijski krajini še postregel naš trener Šušteršič, ki se je v ta kraj vrnil po več kot petnajstih letih.

Takrat je v Piancavallu tekmoval na tekmi evropskega pokala (osvojil je drugo mesto, v boju za stopničke je med drugim porazil tudi takrat enega boljših tekmovalcev v svetovnem pokalu, Avstrijca Felix Stadlerja, op.p).