Slovenski dvojec do izločilnih bojev

Po včerajšnjem paralelnem slalomu so ruski organizatorji danes uspešno izvedli še paralelni veleslalom za svetovni pokal. V Bannoyah na Južnem Uralu sta se v izločilne boje tokrat prebila dva naša predstavnika. Tako Gloria Kotnik kot Žan Košir sta po porazu v osimini finala na koncu osvojila solidno 16. mesto. Tim Mastnak je bil znova 19., Roka Marguč pa je zasedel 38. mesto. Zmagovalca prvega veleslaloma sezone sta Nemka Ramona Hofmeister in Italijan Roland Fischnaller.


Deskarji so zaradi (pre) močnega vetra danes s kvalifikacijami pričeli četrt ure kasneje kot je bilo predvideno po urniku (ob 9:15 po lokalnem času oziroma ob 5:15 po srednjeevropskem času). Kljub vremenskim nevšečnostim so ruski organizatorji, pohvale na njihov račun ˝dežujejo˝ z vseh strani, pod streho uspešno spravili tako kvalifikacije kot tudi finale, ki se je pričelo po predvidenem urniku (ob 13:00 po lokalnem času oziroma ob 9:00 po lokalnem času).

Dva predstavnika v finalu

Slovenci smo imeli danes med elitno šestnajsterico dva predstavnika. Gloria Kotnik je s šestnajstim mestom v kvalifikacijah ujela novo finale. V osmini finala jo je tako čakala najhitrejša kvalifikantka, včeraj druga, Nemka Selina Jörg. Velenjčanka je na modri progi odlično parirala aktualni olimpijski podprvakinji. V zgornjem delu si je prideskala nekaj prednosti, v srednjem pa izgubila hitrost, tako da kljub odličnemu zaključku ni uspela ujeti Nemke, ki je nato v četrtfinalu klonila v dvoboju z včerajšnjo nasprotnico Kotnikove, Švicarko Ladino Jenny.

Ostaja grenak priokus

˝Znova sem dosegla osnovni cilj, prebila sem se skozi kvalifikacijsko sito, a tudi danes ostaja nekaj grenkega priokusa. Same vožnje so bile oba dneva dobre, kar je dober obet pred nadaljevanjem sezone v Italiji. Se že veselim svoje najljubše tekme v Cortini d´Ampezzo, ˝nam je po tekmi povedala Kotnikova, ki se z ekipo jutri vrne domov, v torek zjutraj pa odhajajo na trening v italijanske Dolomite, kjer jih čakata naslednji dve tekmi za svetovni pokal.

Zmagovalka prvega veleslaloma sezone je 23-letna Nemka Ramona Hofmeister, slalomska svetovna mladinska prvakinja iz Rogle 2016. V velikem finalu je bila boljša od včeraj tretje, Švicarke Jennyjeve. Rusko-avstrijski dvoboj za stopničke je dobila naša severna soseda, Claudia Riegler. 26-letnica je bila boljša od dvaindvajset let mlajše domačinke Natalije Soboljeve.

Košir edini finalist

V moških konkurenci je naš edini finalist, Žan Košir, četrtfinale napadel s petnajste pozicije po kvalifikacijah. Začel je odlično, s pospeševanjem je ujel in prehitel tekmeca (Nemec Stefan Baumeister), žal pa je v zaključnem delu naredil napako in odstopil. Tako kot Gloria Kotnik je osvojil šestnajsto mesto.

˝Uvod v sezono nekako ni bil takšen kot sem si želel. Vseeno sem bil v veleslalomu finalist in videl kaj mi še manjka za preboj na mesta, ki jih imam v mislih tako jaz kot navijači. Brez skrbi, pred naslednjimi tekmami ostajam optimističen, ˝ pravi Tržičan, ki se ni povsem adaptiral na ruske pogoje, tisti v italijanskih Dolomitih kamor se Košir & Co. selijo v naslednjih dneh, pa so edinemu slovenskemu finalistu na uvodnem tekmovalnem vikendu ter tudi Timu Mastnaku in Roku Marguču seveda precej bolj domači.

Mastnak je bil na jesenskih treningih izredno konstanten, tokrat pa je obakrat le za nekaj stotink izgubil vstopnico za finale. Danes je bil v kvalifikacijah na modri progi izredno suveren, drugi najboljši, vožnja na rdeči progi pa se mu ni izšla, tako da je rusko avanturo zaključil z dvema devetnajstima mestoma. Tudi našemu drugemu štajerskemu adutu, Roku Marguču, ˝popravni izpit˝ ni uspel. Že v prvi kvalifikacijski vožnji ni ujel ritma. Z dvaintridesetim časom na modri progi je bil prepočasen, zapravil je vstopnico za drugo kvalifikacijsko vožnjo, kjer bi prav gotovo popravil vtis. Celjan je tako zasedel 38. mesto med štiriinpetdesetimi uvrščenimi deskarji.

Zmaga ponovno veteranu

Tudi danes je zmagal deskar starejše generacije, 39-letni Italijan Roland Fischnaller in sicer šestanjstič v karieri. V velikem finalu je ugnal dvanajst let mlajšega rojaka Mirka Felicettija. Tretje mesto je pripadlo Avstrijcu Benjaminu Karlu, ki se je skozi šivankino uho (16. mesto) prebil v finale, a nato znova dokazal, da tudi letos še kako resno lahko računamo nanj. Enako velja tudi za četrto uvrščenega Bolgara Radoslava Yankova, tudi ta je včeraj ostal izven finala. Da je konkurenca izredno zgoščena pa priča tudi dejstvo, da preboj v finale danes ni uspel včeraj suverenemu Andreasu Prommegerju, ki je veleslalom končal na 24. mestu.

Ni razlogov za večjo skrb

˝Tekme v Rusiji so pokazale, da se tudi zelo izkušeni tekmovalci na določeni specifični podlagi lahko izgubijo. Naši so bili nekonstanti. Bilo je nekaj prebliskov, manjkala pa je zanesljivost, ki jih je krasila na novembrskih treningih. Končni izplen? Povprečje, saj vemo kam sodimo. Ampak ni nekih večjih razlogov za večjo skrb. Sezona je še dolga, rezultati bodo zagotovo prišli. Fantje in dekleta so v stiku z vrhom in hitri. Ko ujamejo pravi val, bo steklo in vsi bomo zadovoljni, …˝ ocenjuje trener Izidor Šušteršič, ki z ekipo že v torek zjutraj odpotuje v italijanske Dolomite, kjer bodo pilili formo za naslednji veleslalomski preizkušnji, ki bosta 14. in 19. decembra v italijanski Cortini d ´Ampezzo in Carezzi.

Vir: Smučarska zveza Slovenije