Slovenska vrsta nared za vrhunec zime

Po krajšem tekmovalnem premoru, od zadnje tekme na Pokljuki sta minila dva tedna, je vse nared za vrhunec letošnje sezone – svetovno prvenstvo v Anterselvi, ki se bo v četrtek pričel s tekmo mešanih štafet.


 

Slovenska moška reprezentanca je odlično izkoristila nekaj tekmovalnega premora. Tiste, ki je malo načelo zdravje, so se najprej pozdravili, nato pa so vsi zelo kvaliteten trening opravili v Obertilliachu. Malo več težav so imeli v ženskem delu reprezentance, kjer jim bolezni niso prizanesle. Tekmovanje v Anterselvi velja še za posebej težko, saj se biatlonski stadion nahaja na visoki nadmorski višini, kar tekmovalcem in tekmovalkam povzroča še dodatne težave, a naši tekmovalci so pred odhodom v Italijo odlično razpoloženi in imajo visoke cilje.

Uroš Velepec, trener moške reprezentance: Reprezentanca se na svetovno prvenstvo pripravlja že od maja naprej, tako da je bil ta zadnji del priprav v Obertilliachu le krajši sklop vsega, kar smo delali do sedaj. Najbolj pomembno je to, da so fantje zdravi in o ciljih je relativno enostavno govoriti. Želimo si, da bi vsak od fantov najboljšo uvrstitev dosegel prav na prvenstvu. Če vemo, da je Jakov letos že bil 4. in 5., to pomeni, d si želimo biti v priložnosti, da bi Jakov s čistim streljanjem bil v igri tudi za medalje. Za vse ostale si tudi želim, da pokažejo največ prav na prvenstvu. Tu je ena tekma v vsaki disciplini, treba je biti maksimalno zbran in dati vse od sebe. Še enkrat povem, da fantje so zdravi, dobro so “odtrpeli` še zadnje priprave na višini in komaj čakamo, da se prvenstvo začne”.

Andreja Mali, trenerka ženske reprezentance: Priprave pred svetovnim prvenstvom niso potekale ravno po naših željah. Polona Klemenčič je zbolela tako po tekmah na Pokljuki in je na žalost še vedno bolna, tako da že nekaj časa ne trenira. Lea Einfalt je trening opravila brez težav, le pred nekaj dnevi je imela manjše težave z grlom, a bo z njo vse verjetno vse vredu. Na prvenstvo z nami potujeta tudi Nika Vindišar in Nina Zadravec. Za njiju je bilo pretekli teden glavna naloga, da sta se odpočili od mladinskega svetovnega prvenstva, sedaj pa se morata pripraviti na nove izzive. Predvsem v primeru morebitne Polonine odsotnosti nam bosta punci prišli še kako prav. V naši reprezentanci je nujno, da punce najprej odmislijo pričakovanja na tekmah in ostanejo zbrane na svoj nastop. Vse so pokazale, da so sposobne dobro nastopiti, tudi Nika in Nina sta že pokazali, da sta dovolj hitri v smučini, napake pa se predvsem dogajajo na strelišču. Predvsem so to velikokrat napake ne zbranosti, a tudi v tem segmentu lahko še ta teden veliko napredujemo. Sem mnenja, da kljub nekaterim negativnim stvarem gremo lahko optimistično na prvenstvo. Ekipa je mlada in bo dala vse od sebe. Želim si, da bi punce prikazale najboljše nastope v sezoni”.

Jakov Fak: “Želje so, da posežem višje, kot do sedaj v sezoni. Kako visoko bo to, pa zelo težko napovem, saj se zavedam, da je bilo veliko temovalcev v dosedanjem teku zelo hitrih. Moja glavna naloga je, da dobro streljam, saj je to prvi pogoj, da sem v priložnosti za dober rezultat. Tudi forma mislim, da se je dvignila, a bodo to pokazale prve tekme. Želim si, da je forma dobra in bi zdržala celo prvenstvo, ter da bi bil vsaj na eni tekmi v priložnosti za vrhunski rezultat”.

Klemen Bauer: “Ker tekme v Anterselvi potekajo na relativno visoki nadmorski višini, smo se tudi mi odločili za višinski trening pred prvenstvom, da bomo potem imeli čim manj težav. Prepričan sem, da bo ta trening dobro vplival na nas in na našo formo. Želja je, da zdržim na visokem nivoju celotno tekmovanje, ki bo potekalo vsaj 10 dni. Upam da se bo višinski trening obrestoval in bodo tekme potekale v skladu s pričakovanji”.

Miha Dovžan: “Priprave v Obertilliachu so potekale zelo uspešno. Verjamem, da sem dvignil strelsko in tekaško formo, zato na prvenstvo potujem z optimizmom.”

Rok Tršan: “V letošnji sezoni sem statistično napredoval tako v teko, kot tudi streljanju. Želel bi si, da to nadaljujem tudi na svetovnem prvenstvu. Na pripravah v Obertilliachu sem treniral zelo dobro, poudarek pa je bil, da bi še malenkost dvignil nivo teka, saj mi je ravno to manjkalo za še boljše rezultate. Jaz upam, da je trening uspel, čeprav mi je malce vmes ponagajal tudi prehlad, a bom za naslednji teden sigurno pripravljen”.

Lea Einfalt: Iz tekme v tekmo se tekaško vedno bolje počutim. Želim si, da bi se tekaški formi pridružila tudi strelska, kateri smo veliko pozornosti namenili na zadnjih pripravah v Obertilliachu. S pripravami sem delno zadovoljna, saj je bilo veliko kvalitetnega treninga, a sem priprave zaradi prehlada zaključila tri dni prej. Vseeno mislim, da to ne bo vplivalo na mojo pripravljenost in mi bo kakšen dan počitka več dal le dodatno svežino in še večjo željo po tekmovanjih”.

Polona Klemenčič: “Na zadnjih tekmah na Pokljuki sem tekaško bila dobro pripravljena, imela pa sem težave na strelišču, predvsem stoje. Po tekmah na Pokljuki sem zbolela, zato v zadnjih desetih dneh nisem morala opraviti nobenega tekaškega treninga, opravila sem le nekaj suhega treninga streljanja. Tudi trenutno zdravstveno stanje še dobro, a vseeno upam, da se mi bo uspelo pripraviti na svetovno prvenstvo in tam nastopiti čim bolje”.

Nina Zadravec: “Na mladinskem svetovnem prvenstvu se strelsko nisem najbolje izkazala. Čeprav na treningu kažem samozavest in odločnost, na tekmi naredim preveč napak. Tako na treningu zgrešim dva streča od petdesetih, na tekmi pa sem zgrešila dva strela ali več praktično na vsakem strelskem postanku. To je bilo zame zelo šokantno. Tekšako sem vedno bila dobro pripravljena in sem tudi letos, predvsem mi je hudo, ker sem si pred začetkom sezone želela, da bi bila strelsko bolj konstantno zanesljiva, a je daleč od tega. Največja težava je ta, da si na tekmah sama sebi postavim preveliko breme, saj sem imela na mladinskem svetovnem prvenstvu visoka pričakovanja. Na treningih nimam nobenih težav, saj sem tam osredotočena le na svoje naloge in so zato rezultati boljši. Želim si to prenesti tudi na tekme, saj sem že pokazal, da znam dobro nastopiti tudi na tekmi”.

Nika Vindišar: “Mladinsko svetovno prvenstvo je bil zame glavni cilj sezone. Glede na to, da tam nisem pokazala kar sem si želela upam, da bodo nastopi na članskem svetovnem prvenstvu izključno zame bolj spodbudni. Sama od sebe ne pričakujem odmevnih rezultatov, si pa želim pokazati znanje, ki ga kažem na treningih”.

Vir: SZS