Slovenska stroka optimistična pred potjo na sever

Slovenski strokovni štab je že razkril imena tekmovalk in tekmovalcev za nastop na prvi tekmi nove biatlonske sezone v švedskem Ostersundu, na kateri bo nastopilo pet biatloncev in štiri biatlonke.


Pod vodstvom glavnega trenerja Uroša Velepca bodo moško ekipo sestavljali Alex Cisar, Miha Dovžan, Rok Tršan, Klemen Bauer in Jakov Fak. Pod vodstvom trenerke Andreje Mali pa bodo žensko ekipo sestavljale Polona Klemenčič, Nina Zadravec, Lea Einfalt in Nika Vindišar.

Cilji postavljeni kar visoko

“Z njimi potuje tudi močna servisna ekipa, ki smo jo letos okrepili z ruskim serviserjem Valerijom Šaškinom, ostaja tudi Anže Globevnik, pomagala pa bosta tudi Miha Dolar in Robert Gasser. Mislim, da bo tudi za to plat dobro poskrbljeno. Naši cilji so postavljeni kar visoko. V svetovnem pokalu pri moških si v pokalu narodov želimo uvrstitev med deseterico in enega tekmovalca med deseterico v skupnem seštevku. Vsaj četverica naj bi osvojila tudi točke svetovnega pokala,” je pojasnil vodja panoge Janez Ožbolt, ki si želi tudi najvišjih mest.

Jakov Fak bo tudi letos glavni adut moške reprezentance
Jakov Fak bo tudi letos glavni adut moške reprezentance

“Seveda so cilj tudi kakšne stopničke in vsaj ena uvrstitev štafete do osmega mesta. Pri dekletih si želimo obdržati kvoto treh tekmovalk in vsaj dve naj bi osvojili. Na svetovnem prvenstvu so želje prav tako visoke, uradni cilj pa ena uvrstitev do petega in dve do 15. mesta. Seveda si želimo tudi čim boljše nastope na Pokljuki, da tam razveselimo svoje zveste navijače.”

Pripravljeni bolje kot lani

Uroš Velepec, glavni trener moške reprezentance, je dodal:Sam imam vedno visoka pričakovanja, a pred začetkom je težko dajati ocene. Vemo, da smo glede na trening pripravljeni odlično, bolje kot lani. Letos smo delali z veliko intenzivnostjo in več kratkimi pavzami kot v preteklosti. Konec tedna pa bomo videli, kje smo in kako je pripravljena konkurenca, saj na uvodu v Sjusjoenu redno nastopa vsa svetovna biatlonska velesila. Na tej tekmi bomo dobili neke odgovore kaj nam morda še manjka in na čem bomo morali delati potem, saj po tekmi v Sjusjoenu nato ostaja še 14 dni do začetka sezone svetovnega pokala. Želimo si samo zdravja in mislim, da bomo potem vsi lahko veseli”.

Slovenska ženska biatlonska reprezentanca bo napadala iz ozadja
Slovenska ženska biatlonska reprezentanca bo napadala iz ozadja

Ženska vrsta naredila korak naprej

Trenerska ženske izbrane vrste Andreja Mali bo imela na voljo neizkušeno zasedbo: “Še vedno imamo zelo mlade tekmovalke. Jaz sem z njimi že četrto leto in spremljam njihov razvoj in vem, da so naredile velik korak naprej. Punce so zelo pridne in napredujejo.”