Slovenska dekleta na medaljo!

“Posamično si želimo ene tekmovalke do petega, druge do desetega in preostalih do dvajsetega mesta. Vesel sem, da imamo tudi ekipno tekmo, kjer bo naš cilj medalja,” je za Sportal pred začetkom preizkušenj skakalk na svetovnem prvenstvu dejal trener Zoran Zupančič, pridružuje pa se mu tudi Nika Križnar: “Če bomo skakale kot na Ljubnem, res lahko skočimo na stopničke.” Dekleta bodo danes opravila treninge, v torek sledi ekipna, v sredo pa posamična tekma.


Svetovno prvenstvo po fantih čaka sedaj še dekleta. V torek že sledi ekipna tekma, ki so jo organizatorji dodali v koledar tik pred prvenstvom, kar je velika priložnost za slovensko reprezentanco. Tudi v sredo se bodo naše skakalke na posamični tekmi borile za morebitna odličja. Konec tedna bodo nato dekleta moči združila še na mešani ekipni tekmi.

Glavni trener Zoran Zupančič, ki je pred dvema mesecema v Planici izgubil Emo Klinec, je na prvenstvo odpeljal svojo udarno peterico: Niko Križnar, Uršo Bogataj, Špelo Rogelj, Majo Vtič in Jernejo Brecl. V kvalifikacijah pa bodo lahko sodelovale le štiri.

“Vidimo, da smo stopnjevali svoje nastope in da imamo možnosti na ekipni in posamični tekmi. Posamično si želimo ene tekmovalke do petega, druge do desetega in preostalih dveh do dvajsetega mesta. To so visoki cilji, zdaj ko smo ostali brez Eme Klinec, a če bodo preostale odskakale, kot znajo, mislim, da je to dosegljivo. Vesel sem, da imamo tudi ekipno tekmo, kjer bo naš cilj medalja,” je pred odhodom razmišljal Zupančič, ki se je v tej sezoni razveselil petih stopničk svojih varovank. Za dve tretji mesti je poskrbela Klinčeva, dvakrat tudi Bogatajeva (prvič v karieri), na Ljubnem pa so Slovenke na ekipni tekmi zaostale zgolj za Nemkami.

Za Niko Križnar, trenutno 6. v skupnem seštevku svetovnega pokala, bo to drugo svetovno prvenstvo. “Izkušnje s prvenstva v Lahtiju mi bodo zagotovo prav prišle. Predvsem s tega vidika, da vem, da svetovno prvenstvo ni noben bavbav, da lahko brez prevelikega pritiska skočim na večji tekmi. Tekmovalke so iste kot v svetovnem pokalu. Morda je res, da vsaka pride z nekaj rezerve, ki so jo še imele v materialu, samih dresih. Tudi mi se bomo poskusili potruditi, da bomo na svetovnem prvenstvu izkoristili rezerve, ki jih še imamo. Treba bo dati vse od sebe in skočiti, kot najbolje znam,” pravi 18-letnica, ki je pred odhodom na Tirolsko izpostavila predvsem rezerve. “Rezerve so v opremi, v sami postavitvi smuči v zraku, tehniki in telemarku. V zraku precej pritiskam v smuči in tako izgubim precej metrov, precej točk gre tudi zaradi telemarka, pri katerem imam kar nekaj težav.”

Ekipno že dokazale, da spadajo na vrh

Križnarjeva se je za zdaj edinih stopničk na posamični tekmi razveselila lani v Romuniji, ko je bila tretja, letos pa je večkrat skočila v bližino zmagovalnega odra. Še najbližje mu je bila s četrtim mestom na domačem Ljubnem. Visoke cilje ima tako za posamičen kot ekipni nastop: “Pred sezono sem si zadala deseterico na prvenstvu. Cilj se sicer ni precej spremenil, ampak vem, da spadam tudi višje. Ekipno smo letos dokazale, da spadamo med tri. V Zau se nam sicer ni posrečilo (peto mesto, op. a.), ampak to smo pokazale na Ljubnem, ko je vsaka pokazala najboljše skoke. Če bomo tako skakale tudi v Seefeldu, bi res lahko skočile na zmagovalni oder.”

Dekleta so danes opravila trening, v torek ob 16.15 sledi novost na prvenstvu, ženska ekipna tekma, v sredo ob 16.15 posamična, v soboto ob 16. uri pa še tekma mešanih parov.