Slovenija na Pokljuki na “raketah” tik za deseterico

Slovenska biatlonska reprezentanca bo leta 2021 na Pokljuku napadla zmagovalni oder

Slovenska reprezentanca je na mešani štafeti nastopila v najmočnejši postavi. Na štartu so bili Jakov Fak, Klemen Bauer, Polona Klemenčič in Lea Einfalt. Nastopili so dobro in bili uvrščeni na 11. mesto. Še druge zmage v današnjem dnevu so se razveselili Francozi.


Jakov Fak je tekmo za Slovenijo odprl odlično. Fak, ki ga jutri čaka še en nastop prav nič ni varčeval z močmi in pokazal je, da se počuti odlično. Slovenijo je za nekaj trenutkov celo popepljal v vodstvo, ki pa ga je izgubil na strelišču. Jakov je streljal zelo tvegano, zato je na obeh postankih moral enkrat popravljati, v zadnjem krogu pa ni mogel obdržati tempa najhitrejših treh in Klemena Baura je poslal v boj iz izvrstnega 4. mesta.

Od začetka je bil načrt, da probam priti čim hitreje v ospredje, saj smo imeli štartno številko 22, kar tudi pomeni strelšče 22 na prvem postanku. To pomeni kar veliko izgubljenega časa, saj se v ozdaju veliko zavira, zato sem šel takoj v skupini naprej. Nisem pričakoval, da bom celo povedel, a ko se je ponudila priložnost sem stopil v ospredej. Prva dva kroga sem šel morda malce preko svojih zmožnosti, zato sem v zadnjem krogu plačal davek in nisem mogle več slediti tekmecem,” je svoj današnji nastop ocenil Fak.

 

Klemen Bauer je nadaljeval v odličnem slogu in znova odlično nastopil na štafetni preizkušnji. Prve tri reprezentance so imele že manjšo časovno prednost, zato Bauer ni mogel priključiti vodilnim, je pa na petem mestu priskrbel tudi nekaj časovne zaloge pred zasledovalci. Tudi Bauer je streljal zelo hitro, a je tudi on popravljal dvakrat, kar pa ob tako hitrem streljanju ni usodno. Pred pričetkom ženskega dela tekmovanja je bila tako Slovenija na izvrstnem petu z zaostankom 1:10.5 za Norvežanom.

Danes vse pohvale servisu, s takimi ‘raketami’ je prav užitek tekmovati. Na strelišču pa je na štafetnih tekmah že nekako pravilo, da je treba streljati nekoliko hitreje. Sam sem že tako znan kot bolj hiter strelec, danes pa me je ta publika kar ponesla in sem vesel, da je šlo večino strelov v tarčo. Mislim da so te nastopi pravo povabilo za vse tudi drugo leto, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo,” je povedal Klemen Bauer.

Fanta sta svojo nalogo opravila odlično in puncama zagotovila tudi nekaj maneverskega prostora za morebitne napake, žal je tega že v celoti porabila Polona Klemenčič, ki se ji je povsem zalomilo na drugem strelskem postanku. Prvi krog je bila fantastična in leže je zadela vseh 5 tarč brez težav. V drugo pa je zgrešila prve tri strele, sledili so trije zadeti streli, nato, pa je še dvakrat zgrešila in morala je v kar dva kazenska kroga. Zaradi velikega časovnega zalogaja Polona ni izgubila veliko mest, saj je Lea Einfalt šla na progo iz še vedno zelo dobrega 10. mesta, a za seboj so ji že dihale tekmice.

Danes smo imeli res hitre smuči. Že od začetka sem se odločila, da tečem svoj ritem, nisem se obremenjevala na katerem mestu sem pridobila predajo.V leže se mi je dobro sešlo, na strelišče stoje pa sem prišla že z nekaterimi drugimi tekmovalkami in prisotno je bilo nekaj nervoze. Zato je prišlo tudi do napak in kazenskih krogov, tekaški del pa sem danes opravila dobro,” je svoj nastop ocenila Polona Klemenčič

 

Einfaltova se je v prvem krogu držala odlično in z le eno napako je zadržala 10. mesto, nabrala si je slabih 10 sekund prednosti pred Američanko, a je bila tesno ob njej tekmovalka iz Ukrajine, s katero sta skupaj pritekli na zadnji strelski nastop. Ukrajinka je zadela brez napake, Einfaltova pa je morala enkrat popravljati in je izgubila eno mesto, a njen nastop danes je bil zelo dober. Tekmovalki sta imeli na prihodu na strelišče tudi manjši zaplet, saj sta se po navodilu sodnikov morali premakniti za eno strelsko mesto, Ukrajinka pa je to naredila napačno, saj orožja ni pospravila na ramena in zato je kasneje sledila diskvalifikacija, Slovenija pa je na koncu vseeno zasedla 11. mesto, saj je Leo Einfalt iz ozdaja v zadnjem krogu prehitela hitra Švicarka.

 

Danes je popoln dan za biatlonce in biatlonke iz Francije, saj so zmago slavili tudi na drugi tekmi v enem dnevu. Francozi so z veliko prednostjo 40 sekund ugnali večne rivale Norvežane, tretja pa je bila še ena biatlonska velesila Nemčija.

Vir: SZS