Slovenci v kvalifikacijah brez presežka, tudi Zajc s težavami

V Innsbrucku so skakalci opravili s kvalifikacijami za sobotno premierno skakalno preizkušnjo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu. Vsi štirje slovenski skakalci so se uvrstili na tekmo, vendar presežka ni bilo. Naša najboljša sta bila Peter Prevc in Žiga Jelar na 16. oziroma 17. mestu.


Žiga Jelar je kot prvi od naših skočil 123 metrov, a naredil slab doskok. Meter manj je uspelo skočiti Petru Prevcu, to pa sta bili tudi najdaljši slovenski daljavi kvalifikacij. Anže Lanišek je bil najkrajši v slovenski ekipi, pristal je pri 113 metrih.

Veliko se je pričakovalo od glavnega slovenskega favorita Timija Zajca. 18-letniku pa se, tako kot njegovemu cimru Lanišku, skok ni izšel po željah. Njegova daljava je znašala 115 metrov, kar je bilo dovolj le za 22. mesto: “Izvedba je bila problem. Enostavno sem prišel postrani z mize. Prespati moram in jutri čim boljše oddelati. Ta teden še nisem preskočil K-točke. Rezerve moram čim prej odpraviti” je za Sportal povedal Zajc.

“Žiga in Peter sta opravila spodoben skok. Nekaj rezerv še imata. Slabše sta skočila Timi in Anže. Timi ima precej rezerve v počepu oziroma tehniki odskoka. Bolj odločno in sproščeno bo moral skakati. Anže bo moral skočiti tako kot na treningu,” pa je slovenske skoke pokomentiral glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Kvalifikacije je dobil nemec Markus Eisenbichler, na drugem mestu je bil njegov rojak Karl Geiger, tretji pa presenetljivo Švicar Killian Pier.

Jernej Damjan in Anže Semenič se nista uvrstila v ekipo za kvalifikacije, v katerih ima lahko vsaka država le štiri svoje predstavnike.

Za odličja na nordijskem svetovnem prvenstvu se bodo skakalci pomerili v soboto ob 14.30.