Slovenci so se ujeli v past

Slovenska biatlonska reprezentanca bo leta 2021 na Pokljuku napadla zmagovalni oder

V Anterselvi se je s tekmo mešanih štafet začelo svetovno prvenstvo v biatlonu. Že uvodni dan tekmovanja je pokazal, da gre za zelo zahtevno prizorišče in so napake na strelišču pogoste. Na vrhu pa so vseeo pristali prvi favuriti za zmago Norvežani, Slovenci so se žal ujeli v past zahtevnega prizorišča in končali na 21. mestu.


Uvodno dejanje in čast, da za Slovenijo otvori svetovno prvenstvo, je pripadlo mladi Niki Vindišar, ki pa je na viski nadmorski višini malenksot podlegla svoji veliki želji. Na odlično pripravljeni krogi in pred lepim številom gledalcev je Vindišarjeva na prvem strelskem nastopu leže morala v kazenski krog in tako se je prvenstvo za Slovenijo na žalost začelo povsem nasprotno, kot si je strokovno vodstvo in tekmovalka sama želala. Zahtevnost strelišča v Anterselvi je spoznala tudi biatlonka francoske reprezentance Julia Simon, ki je tako kot Vindišarjeva morala v kazenski krog in tako je brez možnosti za visoko uvrstitev ostala tudi biatlonska velesila Francija. Vindišarjeva se je na strelskem postanku stoje rešila s tremi popravami, a zaostanek Slovenije je ob prvi predaji znašal 2:15.7.

Že v prvi predaji je vajeti na tekmi vzela norveška reprezentanca. Nato je priložnost za nabiranje izkušenj dobila Lea Einfalt, ki je svoje delo opravila zelo solidno. Na zahtevni progi, kjer predvsem na strelišču veliko vlogo igrajo iukušnje, je svojo nalogo opravila po pričakovanjih. Na vsakem strelskem postanku je porabila dve popravi, v svoji predaji pa iz 24. napredovala na 23. mesto.

Zaostanek se je ob nastopu Einfaltove povečal za dobro minuto in je znašal 3:47, kar pa je na 2-kilometrskem krogu že predstavljalo grožnjo, da bodo našega naslednjega tekmovalca Klemena Baura tekmovalci ujeli za en krog. “Svoj nastop bi ocenila za solidnega. Želela sem si, da bi štafeto dobila z boljšim izhodiščem, saj je potem vse veliko lažje. Vseeno sem probala pridobiti čim več nazaj in dala sem vse od sebe. Strelsko sicer s svojim nastopom nisem najbolj zadovoljna, a sem se izvlekla brez kazenskega kroga. Za jutri sem mnenja, da je bil današnji nastop dobro ogrevanje. Želim si tudi jutri tako počutiti tekaško kot danes, ali celo bolje, na strelišču pa si želim, da bi zadela še kakšen strel več,” je osvojem nastopu dejala Lea Einfalt.

Tudi na polovici proge je vodila norveška štafeta, za njo pa sta nastopili Marto Olsbu Roeiseland v prvi in Tiril Eckhoff v drugi predaji. Bauer je želel rešiti, če se je kaj rešiti dalo in izjemno tvegano nastopil na prvem strelskem postanku. Streljal je praktično v rafalu, a se mu tveganje ni izšlo. Tri tarče so ostale ne pokrite, ko pa je mimo ustrelil še en rezervni naboj je moral tudi on v kazenski krog. Ko je prišel na svoj drugi strelski postanek stoje, pa so vodilni tekmovalci že začeli z zadnjo predajo in nastop naših je bil zaključen. Uradno so bili na koncu uvrščeni na 23. mesto.

Zgodilo se je to, kar smo si najmanj želeli. V kazenski krog smo šli že na prvem streljanju in nato smo s tem izgubili kontakt. Zgodi se to, da nato tečeš v skupini, ki je realno tudi slabša od naše, tudi v ženskem delo. Tam zadaj je nato težko priti naprej. Punci sta se obe potrudli po najboljših močeh, a vseeno Einfaltovi se vseeno še pozna, da je začetnica v biatlonu, saj za štafetne preizkušnje strelja prepočasi. V štafetah je treba streljati v 20 sekundah in nato popravljati, pri njej pa samo streljanje poteka 40 sekund in če mora še popravljati hitro pride do minute, to so zelo veliki zaostanki samo na strelišču. Nato se v tem formatu tekmovanja, ko je krog dolg približno 4 minute, hitro se zgodi da te ujamejo. Iz naše strani ni nobene strani do punc, sta dali vse od sebe in praktično je bila to naša najslabša disciplina, zato verjamem, da bo šlo sedaj samo še navzgor,” je današnjo tekmo opisal trener Uroš Velepec.

V ospredju pa so se kmalu oblikovale tri reprezentance, ki so se broile za medalje. To so bile Norveška, domačini Italijani in presenetljivo Čehi. Norvežani so si že priborili nekaj prednosti, a je Tarije Boe tekmecem ponudil priložnost, da se mu povsem približajo, ko je na svojem strelskem postanku stoje moral dvakrat popravljati. Tako so zadnji tekmovalci vodilne trojice svoj nastop začeli povsem izenačeni. Najboljši biatlonec lanskega leta in letos drugi v svetovnem pokalu Johannes Thingnes Boe pa tudi tokrat ni pustil presenečenja. Čeprav mu je po strelskem nastopu leže še uspel slediti domačin Dominik Windisch, je Boe nato prestavil v prestavo višje. Na zadnji strelski postanek sta prišla še skupaj, tam oba morala popravljati 2x, a si je Norvežan priboril že neulovljivo prednost, ki jo je v zadnjem krogu brez težav obranil. Italija je na veliko veselje domačih gledalcev zasedla drugo mesto, tretje pa so rutinirano obdržali Čehi, za katere je v zadnji predaji nastopil Michal Krčmar.

Vir: SZS