Slovenci po zmagah skupaj prehiteli Lindsey Vonn!

Po dveh zaporednih zmagoslavjih Ilke Štuhec na smuku in superveleslalomu ter veleslalomskim podvigom Žana Kranjca v Saalbachu se je število slovenskih zmag v svetovnem pokalu povzpelo na 83. Za primerjavo smo s tem Slovenci družno prehiteli Lidsey Vonn, ki jih ima 82.


Skoraj 39 let mineva od zgodovinske slalomske zmage Bojana Križaja v Wengnu, ko je prvič v čast Slovencu v svetovnem pokalu zadonela takratna himna Hej Slovani. Zgodovina pa se je pisala tudi na letošnji 19. december, ko se je na kar dveh prizoriščih slišala Zdravljica. Najprej v Val Gardeni, kjer je Ilka Štuhec po smuku slavila še v superveleslalomu, manj kot uro pozneje pa je v Saalbachu veleslalomsko zmago slavil še Žan Kranjec!

“Po torkovi zmago smo morali vse skupaj malo prilagoditi, tako da sem se lahko normalno pripravila na današnji dan. Dobro nam je uspelo. Smučala sem sproščeno in napadala na vso moč. Jasno, pomagala mi je tudi samozavest, ki sem jo dobila po smukaški zmagi. To sem potrebovala. Tokrat je šlo na tesno, a je bilo vseeno dovolj za zmago,” je za Sportal po drugi zaporedni zmagi v Val Gardeni dejala epska povratnica Ilka Štuhec, ponosen pa je bil tudi Žan Kranjec“Letos smučam dobro. A nekako do danes nisem znal prenesti tega na tekmo. Danes mi je uspelo. Tekma je bila težka in naporna, a smučal sem na meji.”

V spodnjem videu si lahko ogledate tudi izjavo Žana po tekmi: 

Štuhčeva naslednica Mazejeve? 

Odkar naša deželica tekmuje v svetovnem pokalu je na najvišji stopnički stalo vsega skupaj točno 20 slovenskih smučarjev. Skupaj so zbrali zavidljivih 83 zmag, največji delež pa je prispevala nesmrtna Tina Maze, ki jih je dosegla 26. Vse kaže, da bo Tina dobila novo naslednico, saj ji je na drugem mestu za petami že Ilka Štuhec.

Slovenski zmagovalci tekem svetovnega pokala

26 zmag – Tina Maze

9 – Ilka Štuhec

8 – Bojan Križaj

7 – Mateja Svet

6 – Špela Pretnar

5 – Rok Petrovič in Urška Hrovat

3 – Jure Košir

2 – Andrej Jerman

1 zmaga – Žan Kranjec, Veronika Šarec, Grega Benedik, Andrej Miklavc, Boštjan Kline, Matjaž Vrhovnik, Nataša Bokal, Mitja Kunc, Katja Koren, Alenka Dovžan, Mojca Suhadolc in Boris Strel

Uvrstitve na stopničke

Tina Maze 81

Bojan Križaj 33

Mateja Svet 22

Jure Košir 20

Ilka Štuhec 15

Urška Hrovat 14

Špela Pretnar 13

Rok Petrovič 9

 

Avtor: Nel Daugul