Slovenci peti v Lahtiju, zmaga Avstrijcem

Slovenski smučarji skakalci so na ekipni tekmi v Lahtiju osvojili peto mesto. Zmagali so Avstrijci pred Nemci in Japonci. Naši skakalci so nastopili v postavi Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Žiga Jelar.


Naši orli so nastopili v rahlo »okrnjeni« postavi, saj v Lahtiju ni našega najboljšega skakalca zime Timija Zajca, ki je ostal doma in preizkuša novo opremo. V prvi seriji so Slovenci začeli s skromnimi skoki, še najbolj je izstopal Jernej Damjan s 118 metri, s katerimi je bil po polomu v poskusni seriji (90 m) več kot zadovoljen. Po prvem skoku so bili slovenski skakalci na sedmem mestu, za njimi so zaostali le Rusi, Norvežani in Finci.

V finalu pa so naši pokazali boljše skoke in pridobili dve mesti. Uspeli so prehiteti Čehe in Švicarje in zasedli končno peto mesto. Najdaljši skok je uspel Jelarju, ki je v finalu pristal pri 125,5 m. Petru Prevcu, ki se vrača v svetovni pokal, sta v Lahtiju uspela dva solidna skoka. Na treningu je pristal pri 124 metrih na tekmi pa je v drugi seriji pristal pri 121-tih. Obe daljavi sta lahko spodbudni za nadaljevanje sezone.

V boju za vrh je Avstrija pred zadnjo serijo skakalcev vodila le s pol točke prednosti pred Nemčijo. Avstrijec Stefan Kraft (130,0 m) je nato gladko odbil napad Nemca Stephana Leyheja (124,5 m).

V nedeljo brez Petra Prevca

V nedeljo bo v Lahtiju ob 16.15 še posamična tekma, na kateri bo nastopilo pet Slovencev. Ta pa bo brez Petra Prevca, ki v petkovih kvalifikacijah ni bil uspešen. Kljub temu ga je glavni trener Gorazd Bertoncelj umestil v današnjo ekipo, saj je imel Prevc v kvalifikacijah izjemno slabe pogoje.

Avtor: Nel Daugul