Slovenci imajo še velike rezerve

Slovenski biatlonci so konec tedna v Sjusjoenu na Norveškem opravili generalko pred uvodom v svetovni pokal konec meseca v Östersundu na Švedskem. Kljub četrtemu mestu Jakova Faka na tekmi s skupinskim startom glavni trener reprezentance Uroš Velepec poudarja, da bo treba do prve tekme izpiliti še veliko detajlov.


Na sobotnem sprintu, kjer je iz svetovne elite manjkala le peščica najboljših, je bil med Slovenci najboljši Fak na 17. mestu, Klemen Bauer je bil s tremi zgrešenimi streli 35., Miha Dovžan, Rok Tršan in mladi Alex Cisar pa so se zvrstili med 43. in 50. mestom.

Fak četrti med elito

V nedeljo je Fak nato v elitni skupini 40 tekmovalcev, kjer so imeli izbirno tekmo Norvežani, zasedel četrto mesto na tekmi s skupinskim startom. Bauer je moral zaradi norveških kvalifikacij v drugi kakovostni razred in bil ob vnovič treh kazenskih krogih prav tako četrti. Po trikrat sta zgrešila tudi Miha Dovžan in Rok Tržan, ta je bil trikrat nenatančen na zadnjem postanku, in se uvrstila na 12. in 24. mesto, mladi Alex Cisar pa je bil nenatančen kar šestkrat in bil 39.

Jakov Fak je bil na generalki na Norveškem zelo razpoložen
Jakov Fak je bil na generalki na Norveškem zelo razpoložen

V nedeljo boljši v tekaškem delu

“Na sobotni tekmi so nastopili po tem, ko smo s smučmi trenirali le en dan na snegu, obenem pa smo imeli vsi še trde noge od dolge poti iz Slovenije. Pred tem smo imeli zaradi dežja težave na Pokljuki, izgubili smo precej treninga, a november je vedno kaotičen. To se je poznalo. Že v nedeljo smo bili tekaško boljši,” je za STA povedal Uroš Velepec, ki je ob Faku v tekaškem delu izpostavil tudi Klemna Bauerja in Miho Dovžana. “Alex Cisar je še mladinec in mu manjka nekaj moči, vnovič pa je prepričal v konkurenci svojih vrstnikov.”

Velepec trdi, da je bil s testom na Norveškem zadovoljen. “Predvsem Jakov je bil zelo konkurenčen. Seveda pa je treba veliko še popraviti. Nekaj napak je bilo na strelišču, nekaj v taktiki. Vsi imajo še veliko rezerve, čeprav je res, da se v 14 dneh ne da veliko spremeniti in napraviti revolucije. Skrbi ni, so pa pomembni detajli, ki jih je še treba izpiliti.”

Najboljše smuči prihranili za svetovni pokal

Še največ skrbi imajo v slovenskem taboru v zvezi s servisom smuči, kjer so finančno zelo omejeni. Novi vodja servisa je sicer izkušeni Rus Valerij Šaškin, a je ta del kadrovsko in materialno podhranjen. “Kaj pomeni dober servis, se je videlo v soboto, ko se je kar četverica Nemcev zvrstila do 12. mesta,” je še dejal Velepec.

Moška ekipa na pripravah v Livignu. Foto: Sloski
Moška ekipa bo ostala na pripravah na severu Evrope (foto: Sloski)

“Šaškina smo tukaj prvič videli na delu med tekmo. Vse te postopke sodelovanja med ekipo in servisom bo treba uskladiti do konca. Z videnim smo lahko zadovoljni, dodati pa je treba, da smo nastopali z lanskimi in predlanskimi modeli smuči, saj najboljše čakajo tekmo.”

Idealne razmere na Norveškem

Ekipa bo na Norveškem ostala do 26. novembra. Osnovna želja je v prihodnjih dneh čim več snežnega treninga. “Tukaj imamo idealne razmere. Imamo pripravljeno progo v dolžini šestih kilometrov in če bomo padel še napovedani sneg, bomo imeli na voljo kar 30 km prog. Odločili se bomo tudi, kdo bo dobil priložnost v mešani štafeti. Zanesljivo na njej ne bosta nastopila Jakov Fak in Klemen Bauer, ki ju naslednji dna čaka sprinterska tekma,” je še dejal Velepec.

“Tekma v mešanih štafetah bo dala odgovor tudi na vprašanje, kdo bo prvi dobil priložnost na posamičnih tekmah.”

Vir: Smučarska zveza Slovenije