Slovenci brez nastopa v mešani štafeti, zmaga Francozom

Tekmo mešanih štafet na Pokljuki s točkami za svetovni pokal, je dobila Francija. Na drugo mesto so se uvrstili Švicarji, tretja je bila italijanska štafeta. Naši na tej preizkušnji niso nastopili.


V slovenski reprezentanci so se odločili, da v tekmi mešanih štafet, pred domačimi gledalci, ne bodo nastopili. Problem se je pojavil, ker so bili v našem taboru prekratki za eno tekmovalko. Po prvotnem načrtu naj bi se reprezentanci za tekmo mešanih štafet sicer pridružila Lea Einfalt, ki si je dan prej v Lillehammerju, v sklop pokala IBU priborila normo za današnjo tekmo, vendar je nato zbolela in v Slovenijo ni odpotovala. Alternativna možnost je bila nastop Urške Poje, ki pa je že nastopila v tekmi mešanih dvojic, v kombinaciji z Jakovom Fakom in bi tako morala v enem dnevu tekmovati kar na dveh tekmah. Iz tega razloga se v slovenskem taboru nastop niso odločili, tako da naši tekači (Klemen Bauer, Rok Tršan in Polona Klemenčič) ostajajo brez generalke pred posamičnimi preizkušnjami.

Tekmo sta najbolje otvorili finski tekmovalki, Mari Eder in Kaisa Mäkrainen. Na razočaranje finskih navijačev pa moški del štafete tega rezultata ni uspel potrditi. Na sceno je stopil predvsem Francoz Martin Fourcade, njegov rojak, Simon Desthieux pa je priborjeno prednost le še potrdil.

Napeto je bilo predvsem v boju za tretje mesto, za katero so se med seboj borile kar tri reprezentance, Finska, Rusija in Italija. Na koncu je Italijan Lukas Hofer izkoristil dobro zadnjo predajo in premagal konkurenco.

V sredo bo na Pokljuki na sporedu 20 kilometrska moška posamična tekma, v četrtek pa še 15 kilometrska ženska preizkušnja.

Avtor: Timotej Prosenc