Slovenca na “snežnem rodeu” v Kanadi

Olimpijski park v kanadskem Calgaryju bo v naslednjih dneh (13. – 16. 2.) gostil tekmi svetovnega pokala deskarjev prostega sloga v snežnem žlebu (half pipe) in snežnem parku (slopestyle). Na letošnji predzadnji postaji ˝park & pipe˝ svetovnega pokala bosta nastopila tudi Tit Štante (žleb) in Naj Mekinc (park). Prvega kvalifikacije čakajo danes (20:10), drugega pa jutri zvečer (19:10) po našem času.


Tit Štante in Naj Mekinc sta zaključne treninge pred prihodom v kanadski Calgary pod vodstvom trenerja Matevža Pristavca opravila v ameriškem Park Cityju in pa Woodwordu˝Konec januarja, po tekmi v kalifornijskem Mammothu Mountainu (tam je nastopil le Naj Nekinc, op.p) sva se z Najem premaknila v Kolorado, kjer sva se pridružila Titu Štantetu. V Park Citju in nato Woodwardu, kjer imajo povsem nov snežni park, smo opravili več odličnih treningov in se nato pred letom v Kanado tudi dobro spočili in regenerirali, ˝nam je včeraj s Calgaryja sporočil Pristavec, ki pravi da so v olimpijskem parku v Alberti razmere za deskanje ta hip odlične. ˝

V brezvetrju in toplem vremenu so deskarke in deskarji opravili z uradnimi treningi v žlebu in parku. Tit decembrske poškodbe roke še ni povsem saniral. Deska z opornico, tako da na tekmi ne bo tvegal z izvedbo bolj tveganih trikov. Dobro izpeljana zanesljivejša verzija vožnje, brez večjega tveganja, ga lahko pripelje do podobne uvrstitve kot na prvi tekmi sezone (19. mesto, op.p.). Tudi od Naja, ki se je dobro znašel na preizkušnji parka, pričakujem uvrstitev vsaj med prvo dvajseterico,˝ napoveduje naš glavni trener deskarjev prostega sloga, ki ga kvalifikacije s Štantetom čakajo danes (13.2., 20:10), z Mekincem pa jutri zvečer (14.2., 19:10) po našem času.

Finalne preizkušnje na kanadskem ˝snow rodeu˝ bodo na sporedu v soboto (15.2 ob 2:00., žleb) in nedeljo (16.2. ob 21:00, park) ponoči oziroma zvečer po srednje evropskem času. Tako v žlebu kot parku bo nastopilo po deset najboljših deskarjev iz kvalifikacij, v ženski konkurenci pa osem (žleb) in šest (park). Lani je bila v Calgaryju izvedena le tekma za svetovni pokal v žlebu, zmagala sta Španka Queralt Castellet in Japonec in Yuto Totsuka, Štante pa je zasedel 16. mesto.

V parku so v olimpijskem Calgaryju nazadnje nastopili leta 2011, takrat je naš sedanji glavni trener Matevž Pristavec osvojil 12. mesto. Na tem prizorišču je bila leto poprej (30.1.2010) organizirana tudi sploh prva tekma za svetovni pokal v tej disciplini, ki tako v teh dneh ˝praznuje˝ desetletnico prisotnosti v FIS svetovnem pokalu.

Spored tekmovanja je na voljo na tej povezavi, uradno spletno stran organizatorja pa najdete tukaj.

Vir: SZS