Skakalna loterija v Sefeeldu: Kubacki do naslova prvaka s 27. mesta!

Poljski skakalec Dawid Kubacki je v Seefeldu postal svetovni prvak na srednji skakalnici, potem ko se je na vrh zavihtel s 27. mesta po prvi seriji. Tekmo, ki je bila na meji regularnosti, sta krojila močno sneženje in spremenljiv veter.


Na vrstni red so vremenske razmere močno vplivale že v prvi seriji. Peter Prevc in Žiga Jelar sta dobro izkoristila štartni številki 19 in 21 saj sta s skokoma 95,5 m in 94,5 m držala tretje oziroma peto mesto. Sneženje se je kasneje še okrepilo in skakalci, ki letos krojijo svetovni pokal, so kot po tekočem traku zaostajali za Slovencema. Jelarja sta do konca prehitela le Nemec Karl Geiger in najboljši skakalec to zimo Japonec Rjoju Kobajaši. Od Slovencev je bil v finalu še 17. Jernej Damjan (92,0 m), medtem ko se je skok Timiju Zajcu povsem ponesrečil (50.; 80,0 m).

V finalu se je sneženje z vsakim skakalcem le še stopnjevalo in razmere so uhajale vse bolj izven kontrole. Odlično je rahlo umiritev v začetku druge serije izkoristil Poljak Dawid Kubacki in pristal pri 104,5 metrih, do konca pa ga dobesedno ni več mogel prehiteti nihče. Srebro je z 18. mesta osvojil njegov rojak Kamil Stoch, bron pa z desetega Avstrijec Stefan Kraft.

Dva izmed mnogih žrtev težkih razmer sta bila tudi Prevc (93,0 m) in Jelar (87,0 m), ki sta končala na 24. oziroma 27. mestu. Najboljši Slovenec je bil tako enajsti Jernej Damjan. Vodilni Kobajaši je končal na 14. mestu, drugi Geiger pa na 18.

Po petkovi posamični tekmi bo v soboto sledila še mešana ekipna tekma, ženski del slovenske ekipe bosta sestavljali Urša Bogataj in Nika Križnar.