Shiffrinovi zmaga, Štuhčevi 20. mesto

Vikend hitrih disciplin v bolgarskem Banskem so smučarke zaključile s superveleslalomskim nastopom. Po petkovem smuku je še drugič ta vikend zmagala Američanka Mikaela Shiffrin. Tako kot na drugem smuku je bila znova druga Italijanka Marta Bassino, na stopničke (tretje mesto) pa se je prvič v letošnji sezoni povzpela Švicarka Lara Gut-Behrami. Ilka Štuhec je zasedla dvajseto mesto.


Smučarke so se v Banskem v zgodnjih dopoldanskih urah (9:15) še zadnjič ta vikend pognale na progo poimenovano po legendarnem avstrijskem smučarju Marcu Girardelliju, ta je zadnja leta med drugim tudi ambasador tega vse bolj priljubljenega bolgarskega zimskošportnega središča. Na štartnem seznamu je bilo sedeminštirideset superveleslalomistk, deset manj pa jih je prišlo v cilj.

Devet tekmovalk, med njimi tudi na prvih dveh tekmah zelo uspešna Italijanka Federica Brignone, je odstopilo, Čehinja Ester Ledecka pa se je superveleslalomskemu nastopu odpovedala. Zmagala je, že šestič v tej sezoni (prvič v superveleslalomu), Američanka Mikaela Shiffrin. 29 stotink za vsestransko 24 – letno Američanko (letos je že zmagala v obeh tehničnih in hitrih disciplinah) je na drugem mestu zaostala leto dni mlajša Italijanka Marta Bassino (v Banskem je bila z dvemi drugimi mesti in petim mestom med najuspešnejšimi smučarkami), tretje mesto pa je osvojila 28 – letna Švicarka Lara Gut Behrami, ki je za Shiffrinovo zaostala sedem desetink. Švicarka se je po petem mestu na decembrskem superveleslalomu v domačem St.Moritzu prvič v tej sezoni prebila na zmagovalni oder. Za razliko od prvih dveh tekem danes vidljivost za tekmovalke z višjimi štartnimi številkami ni bila občutno boljša, pa vendarle se je med deseterico z visoko številko 31 na tehnično zahtevnem superveleslalomu na odlično šesto mesto prebila Slovakinja Petra Vlhova.

Naša edina smučarka v Banskem, Ilka Štuhec, je na tretjem superveleslalomu sezone še drugič v tej sezoni zasedla 20. mesto (dvajseta je bila že na uvodnem SG-ju sezone v kanadskem Lake Louisu). V Banskem je na tehnično zahtevnih smukih in superveleslalomu tako vknjižila tri uvrstitve med dvajseterico (v smukih je bila osemnajsta in devetnajsta).

Tako v superveleslalomskem kot skupnem seštevku svetovnega pokala je v vodstvu Shiffrinova, Štuhčeva pa zaseda 27. oziroma 42. mesto.

 

Alpske smučarke, ki nastopajo v hitrih disciplinah čaka pestro in naporno nadaljevanje sezone. Z Bolgarije se selijo v Rusijo (Rosa Khutor), kjer se na prizorišču olimpijskih iger ˝Soči 2014˝ že v sredo (29.1.) pričnejo uradni smukaški treningi za tekmo, ki bo na sporedu na prvi februarski dan. Dan kasneje (2.2.) smučarke čaka še superveleslalom, nato pa se znova selijo v Srednjo Evropo (Garmisch Partenkirchen). V Nemčiji jih drugi februarski vikend čaka nov vikend hitrih disciplin (8.2. – smuk, 9.2. – superveleslalom).