Shiffrinovi rekord in globus, Hirscherju globus

Zmagovalca paralelnega slaloma v Stockholmu sta Mikaela Shiffrin in Ramon Zenhaeusern. Američanka slavi 14. zmago sezone (57. v karieri), s katero si je že zagotovila šesti mali slalomski kristalni globus. Avstrijec Marcel Hirscher, ki ga je zmagovalec izločil v četrtfinalu, si je prav tako kot Shiffrinova že zagotovil šesti slalomski globus.


Nekateri alpski smučarji so se po svetovnem prvenstvu v Aareju preselili v švedsko prestolnico Stockholm, ki je gostil novo paralelno slalomsko tekmo. Na tej je lahko nastopilo le 12 najboljših slalomistov oziroma slalomistk na svetu, pridružili pa so se jim še štirje najboljši v skupnem seštevku točk za svetovni pokal. Na štartu v Stockholmu tako ni bilo nobenega slovenskega predstavnika.

Nove zmage, že kar njene 14. v sezoni, se je ponovno razveselila vodilna v seštevku zime Mikaela Shiffrin. Američanka je v osmini finala najprej izločila Norvežanko Ragnhild Mowinckel, v četrtfinalu je svoj pohod nadaljevala proti Avstrijki Katharini Truppe. Iz polfinala se je prebila za las, saj je za zgolj stotinko sekunde uspela ugnati domačinko Anno Swenn Larsson. V finalu se ji je neuspešno po robu poskušala postaviti Nemka Christina Geiger, ki pa je z drugim mestom vknjižila svoj rezultat kariere.

V moški konkurenci smo videli ponovitev lanskega finala med Švicarjem Ramonom Zenhaeusernom in domačinom Andrejem Myhrerjem, ter tudi identičen razplet. Zmage, šele druge v karieri, se je tako veselil visoki Švicar. V osmini finala je najprej zanesljivo izločil Avstrijca Manuela Fellerja, v četrtfinalu njegovega rojaka Marcela Hirscherja, v polfinalu pa še svojega rojaka Daniela Yula.

Shiffrinova in Hirscher z globusom!

S svojo 14. zmago sezone se je dvakratna svetovna prvakinja iz Aareja izenačila z Vreni Schneider, ki je rekord po številu zmag dosegla v sezoni 1988/89. Triindvajsetletnica pa v Stockholmu ni izenačila le rekorda, temveč je z novo zmago izkoristila slabši dan svoje neposredne tekmice Petre Vlhove in se že dve slalomski tekmi pred koncem razveselila svojega šestega malega kristalnega globusa. Čeprav je Hirscher obstal še pred polfinalom, si je, podobno kot Shiffrinova, tudi on že zagotovil mali kristalni globus. Za Avstrijca je to že njegov peti slalomski globus v kareri.