SE RUSI LAHKO UPREJO DOPINGU ?

Avstrijska policija je v sredo obiskala drugo prizorišče svetovnega pokala v Hochfilznu. Po današnjem ženskem šprintu bo moralo kar nekaj ruskih biatloncev, katere sumijo, da so na svetovnem prvenstvu februarja 2017 prav tako v Hochfilznu zlorabili prepovedana sredstva, na zagovor. Šlo naj bi, tako kot ponavadi, za krvni doping.


Rezultat iskanja slik za anton Å¡ipulin

Zaslišali naj bi okoli deset biatloncev in članov štaba. Prednost suma imajo člani ruske moške štafete Aleksej Volkov, Maksim Cvetkov, Anton Babikov in Anton Šipulin ter bronaste mešane štafete Alexander Loginov, Anton Šipulin, Olga Podčufarova in Tatjana Akimova ter še nekateri trenerji in zdravniki ruske biatlonske reprezentance.

Večina tekmovalcev se je na obtožbe odzvalo z  zanikanjem. Poglejmo kaj so zapisali na družbenih omrežjih.

Anton Šipulin je pod svojo sliko na Instagramu zapisal: “Nikoli nisem uporabil prepovedanih substanc. Nikoli nisem kršil enotnih protidopinških pravil. Vedno sem opravil teste dopinga in jih uspešno prestal. Nimam razlage za to, kar se zdaj dogaja. Jezen sem, da se lov na čarovnice nadaljuje. To spodkopava moje zaupanje v čistost športnikov in našega športa na splošno. Vse špekulacije, usmerjene proti meni, so popolne neumnosti, gre za neutemeljene nesmiselnosti. Vselej sem bil pošten do sebe, biatlonske družine in navijačev. Tako se nimam česa sramovati.”

 

Alexander Loginov pa je zapisal: ”Včeraj sem hotel povedati javnosti, toda so me iz neznanega razloga prosili, naj ne posredujem v medije. Kot nam očitajo danes več ruski športniki ne morejo uspešno prestati doping testov. V preteklosti sem se že znašel v neugodnem položaju, in to zaradi stvari, ki jih nisem naredil. Včeraj so mene in še nekaj kolegov obtožili krvnega dopinga in še nekaterih stvari. In vse to naj bi se zgodilo v februarju 2017, ko sem tekmoval le dva meseca. Nabolj zanimivo pa je to, da obtožbe temeljijo na približno 100 anketiranih in na Rodčkovu osebno. Lahko rečem, da za to kar sem obtožen, 1000% ni resnično in želim postaviti retorično vprašanje; ali je res, da ruski športniki ne cenijo svojega športnega in tudi lastnega življenja, glede na to s kakšnimi obtožbami jih obsojajo?”

Pa bodo njihove besede zadostovale javnosti? Ali bo kljub temu potrebno potrdilo policije? Več o tem bomo izvedeli po koncu preiskave.

AVTOR: Edisa Abdič