Še nikoli tako močna, Ema Klinec

V uvodu sezone smučarskih skokov je zaenkrat na najvišje (tretje) mesto na tekmi svetovnega pokala v slovenski reprezentanci stopila Ema Klinec. V lillehammerju je bila tretja, a cilji 20-letne skakalke so postavljeni še višje.


V podrobnem intervjuju za Sportal je Klinčeva poudarila, da so najvišja mesta od nekdaj bila njen cilj, se je pa njen pogled na doseganje spodobnih rezultatov spremenil ob pomoči in vodstvu novega trenerja. Venomer jo po slabši predstavi s pogovorom spravi na realna tla in pa kakšna dva skoka sta na tekmi zares potrebna za najvišja mesta. Zazrta je v svoje delo, ki jo čaka v prihodnosti, omenjeni fokus pa jo varuje pred slabimi mislimi.

Pod vodstvom trenerja Zorana Zupančiča je delo sedaj veliko bolj načrtno, napredek pa se podrobno spremlja. Če se stvari premikajo v pravo smer se potek dela ne ustavi, ob napakah pa se hitro ukrepa. Ne izpušča se malenkosti, vsi pa se zavedajo, da je za uspeh treba garati.

Klinčeva priznava, da je zaradi nihanja forme tretje mesto v Lilehhamerju prišlo kot manjše presenečenje. Po tem, ko je videla da je z dobrimi predstavami zraven najboljših, je odlično opravila s kvalifikacijami na 120-metrski skakalnici. Pozitivne misli so od takrat še vedno prisotne, obdržati in nadgraditi dobre predstave iz Norveške pa ostajajo glavni cilj za naprej. Zaveda se tudi kvalitetne konkurence, a šeenkrat poudarja, da s trdim delom in posledično dobrimi rezultati praktično že sodi v sam vrh.

Tako močno, Ema Klinec pojasni, da se v karieri še ni počutila. V načinu kako produktivno v zakup vzeti dobre in slabše predstave je našla rdečo nit, za katero vrjame, da jo vodi med najboljše skakalke. Predvsem pa vsak dan posebej vidi kaj mora izboljšati. V Lillehamerju je bila na prvi tekmi tretja, nato pa je v kvalifikacijah za nedeljsko tekmo osvojila prvo mesto, a na sami tekmi končala šele 16. Vesela stopničk je hkrati dobila tudi »brco v rit«, ki ji jo je zadala 120-meterska skakalnica.

Dejstvo, da je letošnja sezona za dekleta daljša in gosti več tekem, Klinčevi ustreza. Pojasni, da prej dojameš kako tanka je meja med dobrim in slabim skokom, zato se neprestano zavedaš, da moraš biti stoodstoten. Hkrati pa zaradi gostejšega programa tekem čuti dodatno motivacijo, vsakič znova jo srbijo pete za naslednjo preizkušnjo. Njena koncentracija, pravi, da prihaja iz večje prizemljenosti in stika z okolico. Pred nastopom ji odgovarja komuniciranje z dekleti, saj pred trenutkom resnice ne želi biti preveč izolirana. Šele na koncu se osredotoči na sam skok.

O svetovnem prvenstvu v Seefeldu priznava, da še ne razmišlja. V takšno tekmo moraš iti z zagonom, ki ga dobiš med sezono. Moraš imeti vizijo in marsikaj se mora poklopiti. Da se osredotočiš zgolj na eno tekmo vidi kot veliko tveganje, zato je bolj smiselno meriti na celotno sezono. Na vsaki tekmi posebej je potrebno skočiti tako kot na prejšnji oz. dodatnim žarom.

Avtor: Nel Daugul