Se Ilki obetajo zopet nove zmage?

Ilka Štuhec, slovenska smučarska šampionka, je včeraj  zmagala na tekmovanju v smuku za svetovni pokal v Val Gardeni. Zelo čustveno se je odzvala, ko je zadonela Zdravljica. Razumljivo. Od njene zadnje zmage je minilo leto in 9 mesecev.  V Val Gardeni pa pravkar poteka ženski superveleslalom svetovnega pokala, na katerem zopet diši po novi zmagi Ilke Štuhec. 


 

Rezultat iskanja slik za ilka Å¡tuhec

Nazadnje je Štuhčeva zmago slavila v Aspnu marca 2017. V pripravah na olimpijsko sezono si je nato 22. oktobra 2017 poškodovala koleno in se v svetovni pokal vrnila šele prejšnji mesec po 20-mesečni odsotnosti. Tako se je aktualna svetovna prvakinja že na tretjem smuku po vrnitvi zavihtela na sam vrh. Na prvih tekmah v Lake Louisu je bila šesta in 14. “Poskušala sem začeti tam, kjer sem ob koncu sezone 2016/17 tudi končala. A, roko na srce, je bilo to nemogoče. Dolgo sem bila odsotna. V tem času smučar izgubi tekmovalni ritem, izgubi prave občutke. Konkurenca pa seveda ne čaka. Šele v Val Gardeni mi je uspelo prekiniti lastno obremenjevanje. Le smučala sem. Zdaj pa … Skoraj ne morem verjeti. Pot vrnitve je bila namreč dolga. Nimam pravih besed” je povedala za Sportal. Zdaj priznava, da je poskušala v Lake Louisu in St. Moritzu morda celo preveč. Njeno smučanje tako ni bilo dovolj sproščeno in v napadalnosti ni bilo dovolj mehkobe. ”Zaradi tega sem vedela, da moram vse potisniti na stran in zgolj uživati,” priznava 28-letna Mariborčanka po svoji peti tekmi po vrnitvi, za katero je bila tokrat njena srečna številka 13, ki jo je nosila na tekmi.

TEKMA V GARDENI

Po tretjem merjenju vmesnega časa je Ilka sicer storila drobno napako, zaradi česar je morala podaljšati zavoj. Kljub temu je bila na vseh odsekih proge najhitrejša. Že v drsalnem delu po startu je mero odvzela vsem tekmicam, nato je še vse skupaj nadgradila še v tehničnih predelih proge. “Nastop še zdaleč ni bil popoln. Na določenih delih bi morala biti bolj natančna. A bilo je dovolj za zmago,” je povedala za Sportal, ko je, če preračunamo v metre, priborila 3,65 metra prednosti. S 14 stotinkami je prehitela domačniko Nicole Schmidhofer, vodilno Italjanko, ki je po novem osma in ima v smukaškem seštevku 202 točki. Ilka jih ima po novem 158, še vedno pa vodi Mikaela Shiffrin s kar 689 točkami, ki je Val Gardeno tokrat izpustila.

Ko je na koncu zadonela Zdravljica in je Ilka že osmič stopila na prvo stopničko svetovnega pokala, so se ji vendarle orosile oči. Pogledala je proti nebu in zmagoslavno dvignila roke v zrak. Čustveno so njeno predstavo sprejeli tudi člani njenega spremljevalnega štaba. V prvi vrsti zdaj nekoliko razbremenjena mama Darja Črnko, trener Grega Koštomaj in kineziologinja Anja Šešum, na prav poseben način pa tudi novi serviser Aleš Sopotnik. Za povratnika v slovensko alpsko smučanje je namreč to prva zmaga v novem delovnem okolju in hkrati dokaz, da je z Ilko hitro našel skupni jezik, o hitrosti smuči pa dovolj pove analiza same tekme.

KAKO PONOSEN JE ILKIN TRENER ?

Gregor Koštomaj je za  uradno spletno stran krovne smučarske zveze povedal: “Če povem čisto po resnici, sem bil zelo zadovoljen že s prvim treningom. Za vse je bila ena velika neznanka, Ilka je imela še številko ena in brez kakšnih velikih informacij, pa je odlično odpeljala že prvi trening, kar je bil prvi znak, da se tu dobro počuti. Na drugem in tretjem treningu je bilo iskanje tistih rezerv, da najdeš optimalno hitrost na vsakem delu. Ko je bila tekma, je še tista pozitivna trema pomagala, da je bila še bolj odločena, agresivna. Bila je super vožnja, brez napak, na koncu pa rezultat, ki si ga lahko samo želiš”. Dodal je še: ”Tako Ilki, kot celi ekipi se je odvalil en velik kamen od srca. Bile je velika sreča, nasmejane oči in usta. Potrditev dobrega dela, velikega talenta in vsega kar premore Ilka.”

VSE NJENE ZMAGE

Smuk: Val Gardena (18. 12. 2018), Aspen (15. 3. 2017), Val d’Isere (17. 2. 2016), Lake Louise I (2. 12. 2016) in Lake Louise II (3. 12. 2016).
Superveleslalom: Cran Montana (25. 2. 2017) in Cortina d’Ampezzo (29. 1. 2017).
Kombinacija: Val d’Isere (16. 12. 2016).

 

Na svojem instagram profilu je delila sliko pod katero je samo še dodala: ”Brez besed”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se bo danes seznam Ilkinih zmag še povečal?

Avtor: Edisa Abdič