Se bo stanje na vrhu premešalo?

Slovenska biatlonska reprezentanca bo leta 2021 na Pokljuku napadla zmagovalni oder

Po zelo napeti lanski sezoni svetovnega pokala v biatlonu v ženski konkurenci, se tudi letos obeta zelo zanimiv boj za veliki kristalni globus. Kako visoko lahko v izjemno močni konkurenci posežejo mlade Slovenke?


V ženski konkurenci so se tekmovalke za skupno zmago borile vse do zadnje postaje marca v Oslu, na koncu pa sta bili na vrhu Italijanki Dorothea Wierer in Lisa Vittozzi, a vse do tekmovanj na Norveškem sta se za skupno zmago borili tudi Slovakinja Anastazija Kuzmina in Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland. Italijanki ter Norvežanka so tudi na generalki pred letošnjo sezono potrdile, da so že v formi.

Širok nabor kandidatk za vrh

Lani so se za najvišja mesta borile še Švedinja Hanna Oeberg, Slovakinja Paulina Fialkova, finska veteranka Kaisa Mäkäräinen, Nemki Denise Hermann in Franziska Preuss ter Poljakinja Monika Hojnisz. A konkurenca je bila pri dekletih izjemno izenačena in številni tabori pričakujejo, da se bo stanje vsaj med deseterico najboljših močno premešalo.

Novo zvezdnico iščejo predvsem Nemci, ki v ženski konkurenci v boju za sam vrh že nekaj časa nimajo kandidata, zvezdnici Magdalena Neuner in Laura Dahlmeier pa sta mnogo prekmalu končali športno pot in vrzeli po njunem odhodu še niso zapolnili. Podobno velja za ruski tabor, ki je po dopinški aferi Soči izgubil stik s svetovnim vrhom, saj je med najboljšimi ostal le Loginov.

Učna leta za Slovenke

Trenerka slovenskih deklet Andreja Mali izpostavlja, da je letos zelo hitra Polona Klemenčič, ki naj bi nosila breme prve tekmovalke. Po učnem letu naj bi napredovala tudi nekdanja smučarska tekačica Lea Einfalt. Na uvodu v sezono bosta priložnost dobili še mladinki Nina Zadravec in Nika Vindišar. Za obe velja, da gre za učno leto. Žal pa zaradi bolezni manjka Urška Poje, lani edina Slovenka s točkami.

Med vrhunci sezone tudi Pokljuka

V koledarju je vnovič deset prizorišč svetovnega pokala. S slovenskega zornega kota sta vrhunca tekma na Pokljuki v zadnjem januarskem tednu novega leta, ki bo za slovenske prireditelje tudi generalka za svetovno prvenstvo. Tega bo februarja nato gostila italijanska Anterselva.

Pokljuka je vnovič dobila zelo atraktiven program. Na Rudnem polju bosta na sporedu posamični tekmi in tekmi s skupinskim startom ter mešane štafete in ena najmlajših biatlonskih disciplin – mešani pari.

Veliki finale na Norveškem

Po tradiciji se tekmovanja začenjajo na Švedskem v Östersundu in nadaljujejo v avstrijskem Hochfilznu. Med redkejšimi prireditelji je francoski Le Grand Bornand. V januarju sledijo velike prireditve v Oberhofu in Ruhpoldingu, Pokljuka je dobila termin Anterselve. Po SP pa so na sporedu še tekme v Novem Mestu na Češkem, Kontiolahtiju in veliki finale sezone na Holmenkollnu nad Oslom, ki bo dal odgovore na vsa vprašanja sezone.

Vir: Smučarska zveza Slovenije