Rodman novi trener Jesenic!

Čakanje na odločitev strokovnega štaba HDD Sij Acroni Jesenice je zaključeno. Potem, ko je konec prejšnjega tedna, po porazu z HK SŽ Olimpijo trenersko klop moral zapustiti Gaber Glavič, se je sedaj na njo usedel Marcel Rodman. Delo pomočnika bo še naprej opravljal Aleš Burnik, ki je v teh dneh deloval tudi kot začasni trener.


Rodman je drsalke na klin obesil šele pred kratkim, saj je še v lanski sezoni igral v drugi nemški ligi. Legende Jesenic, ki je velik pečat pustil tudi v slovenski reprezentanci ni potrebno posebej predstavljati. 37- letnik je hokejsko kariero v mladih letih gradil čez lužo, kjer je pri rosnih 16. letih nastopal v ligi OPJHL (Ontario Junior Hockey League), kasneje pa še v ligi OHL (Ontario Hockey league). V obeh primerih je branil barve Pickering Panthersov in dosegal zavidanja vredno statistiko, v sezoni 2001, skupno kar 71 točk (36 golov in 35 asistenc). Nato se je vrnil v Evropo, najprej domov k Jesenicam. Kljub temu, da njegove kvalitete nikoli niso bile sporne se je k Železarjem vedno rad vračal. Čeprav so mu rezultati v krstni sezoni pri jeseniški prvi ekipi prinesli prestop v Gradec in kasneje v nemško prvo ligo (DEL), sej je po letu igranja pri Pingvinih iz Krefelda ponovno vrnil v Podmežaklo. Te prestopi med avstrijsko in nemško ligo, ter domačimi Jesenicami so tako postali stalnica do sezone 2008/09, ko je zadnjič oblekel rdeči dres in bil tudi kapetan gorenjskega hokejskega ponosa.

Tudi potem je redno igral pri severnih sosedih, v ligi EBEL, kar tri sezone bil je član Vienna Capitalsov. V sezoni 2012-13 je ponovno sledila selitev v Nemčijo, tokrat v drugo ligo, kjer je oblekel dres Bietigheim Steelersorv, leto kasneje pa se je znova vrnil v nemško prvo ligo, tokrat k ekipi Schwenninger Wild Wings. V sezoni 2014-15 se je Rodman preselil k našim južnim sosedom, natančneje k zagrebškemu Medveščaku. V tej sezoni je Medveščak nastopal v ligi KHL. Avantura pri Medveščaku pa ni dolgo trajal, saj so se Medvedi soočali z velikimi finančnimi težavami, zato je sredi sezone Rodman odšel h Klagenfurtu. V zadnjih letih pred igralsko upokojitvijo je Jeseničana igral v drugi nemški ligi, kjer je pridno nabiral točke. Tudi v lanski, njegovi zadnji sezoni, je za Tölzer Löwen dosegel izredno solidnih 36 točk (13 golov in 23 podaj).

Rodman je bil tudi standardni član slovenske reprezentance. Za Rise je igral kar na 14. svetovnih prvenstvih, bil je zraven pri zgodovinski uvrstitvi Slovencev v elitno divizijo, tam je tudi večkrat igral in ob izpadih pomagal pri ponovno uvrstitvi Slovenije med hokejsko elito. Pomagal je tudi pri še enem prelomnem dogodku slovenskega hokeja in sicer uvrstitvi Slovenije, na kar dvoje zaporedne olimpijske igre, v Sočiju leta 2014 in v Pjongčangu leta 2018.

Glede na odlične igralske reference, ni bilo nobeno presenečenje, ko se je takoj po končani karieri pridružil svojemu nekdanjemu klubu Medveščaku, kot pomočnik trenerja Aarona Foxa. Poleg funkcije pomočnika je opravljal tudi naloge vodje hokejskih operaciji zagrebškega kluba. Sodelovanje s hrvaškim klubom pa ni trajalo dolgo in tako je bil Marcel Rodman v času iskanja novega trenerja na Jesenicah na voljo predsedniku Anžetu Pogačarju. Slednjega prav gotovo veseli tudi dejstvo, da bo ekipo prevzel domačin, ki dobro pozna jeseniški hokej, kar je bila tudi ena od zahtev pri iskanju trenerja.

Rodman je bil po imenovanju na novem položaju samozavesten, ob enem pa je poudaril, da je to šele prvič, da bo nastopil kot glavni trener: »Veselim se te vloge, te priložnosti, nisem pričakoval, da bom tako hitro šel v trenerske vode, sploh ker s trenerskim delom nimam veliko izkušenj. Če tako na grobo ocenim, imame za seboj eno slabo sezono kot pomočnik trenerja. Imam vizijo, vem, kaj hočem, kje bom zahteven, kje malo manj. Vesel sem, sploh, da sem se vrnil na Jesenice. Nisem sploh vedel, ali bom še kdaj nazaj.« Novi trener je napovedal tudi borbeno igro, katere navdih bo jeseniški slogan: “Rad bi, da ekipe, ki bodo prišle, vedo, da bo to težka tekma. Da bodo naši nasprotniki vedeli, da bodo morali biti stoodstotni, da bodo iz dvorane odnesli celo kožo. Slogan “ena ekipa, eno srce”, ki ga ima naš klub, mi je zelo všeč. Iz vsake tekme mora prit neka energija, takšne ekipe si želim.«

»Sem za to, da so cilji visoki. Pogovarjali smo se o tem. Cilji ostajajo isti. V Alpski ligi polfinale in naslov državnega slovenskega prvaka. Koliko so realni, bo verjetno vsak strokovnjak na tribuni ocenil, jaz bom pa po koncu sezone videl. Verjamem v ekipo, v slačilnico imamo potencial, s katerim se lahko dobro dela,« se je ciljev do konca sezone dotaknil starejši iz med nekdanje reprezentančne naveze bratov Rodman.

HDD Sij Acroni Jesenice imajo trenutno sicer krajši premor, ki bo trajal do 17. decembra. Takrat bo novi trener Rodman prvič nastopil v novi vlogi, v sklopu državnega prvenstva bodo Železarji palice prekrižali z HK Triglav Kranjem.

Avtor: Timotej Prosenc