Risi za konec s porazom proti Belorusiji! Jan: “Včasih takšna brca v rit prav pride.”

Na turnirju evropskega izziva na Bledu je slovenska hokejska reprezentanca nocoj odigrala zadnjo tekmo. Po podaljšku so pokleknili proti Belorusom (2-3). Kljub neuspehu so Risi osvojili blejski turnir.


Belorusi so tako prišli do sploh prve zmage na turnirju. Po zmagi nad Madžarsko (4-1) in Italijo (2-1) tako varovanci Iva Jana zadnji pripravljalni turnir pred svetovnim prvenstvom drugega razreda, zaključujejo s popotnico dveh zmag in poraza, kot zmagovalci turnirja.

Belorusija je na Bledu nastopala s svojo B ekipo. Večinoma so njihovo reprezentanco zastopali hokejisti četrtouvrščenega kluba beloruske Extralige Dinamo-Molodechno. V nekoliko drugačni zasedbi so tokrat nastopili tudi Slovenci. V moštvu ni bilo Roberta Saboliča, ki ga je v prvem napadu, ob Žigi Jegliču in Roku Tičarju, nadomestil Miha Zajc.

Boljši začetek gostov

Tekmo so bolje otvorili Belorusi, ki so povedli v 14. minuti preko Vadima Suška. Na odmor so tako Slovenci odšli z zaostankom, ki so ga uspeli odpraviti šele v 14. minuti drugega dela srečanja. Do zadetka je prišel prav Zajc, ki je zamenjal Saboliča. Risi so po doseženem golu znova popustili, izgubljali so dvoboje v srednji tretjini in ob ogradi. Po napaki Mihe Logarja so Belorusi znova povedli iz hitrega protinapada.

Slovenija je še imela moč doseči izenačenje. V 48. minuti se je med strelce ponovno vpisal Miha Zajc, ki je bil očitno razpoložen za igro, kljub temu pa to na koncu ni bilo dovolj. Ob izidu 2-2 po rednem delu, se je tekma nadaljevala v podaljšku. Po treh minutah podaljška je Belorusiji končno zmago priboril Vjačeslav Grecki.

Ivo Jan zadovoljen z dvema tekmama

“Mislim, da si danes zmage niti nismo zaslužili. Tekmo smo začeli slabo, nekako smo mislili da bo vse skupaj lažje kot je dejansko bilo. Belorusija ni slaba ekipa, ampak vseeno sem razočaran da turnirja nismo odigrala do konca tako kot smo ga začeli. Včasih takšna brca v rit prav pride,” je po srečanju povedal selektor Ivo Jan, ki je že včeraj opozarjal na to, da zbranost na zadnjih turnirskih tekmah pogosto popusti. “Lahko sem zadovoljen s prvima dvema tekmama, ampak definitivno imamo veliko stvari, ki jih še moramo popraviti. Časa bo dovolj, ko se bodo enkrat začele priprave bomo delali na detajlih. Turnir smo osvojili in s prvima dvema tekmama sem zadovoljen, z zadnjo pa sigurno ne,” je Jan kar dvakrat poudaril, da ga nocojšnji pristop njegovih varovancev nekoliko moti.

Aprila bo šlo zares

Aprilsko svetovni prvenstvo v Kazahstanu se nezadržno bliža. Kljub temu Jan umirja žogo. “Sedaj je treba najprej analizirati zlasti današnjo tekmo. Treba je počakati, sezona je še dolga in vsi imamo svoje klubske obveznosti. Ko bo prišel čas, da se pripravimo na svetovno prvenstvo bomo to začeli delati.”

Med 29. aprilom in 5. majem bodo Risi torej znova naskakovali elitno divizijo. Njihovi nasprotniki bodo Kazahstan, Belorusija, Madžarska, Južna Koreja in Litva.

Avtor: Timotej Prosenc