Risi U20 tudi preko druge ovire

Svetovno prvenstvo divizije I skupine B reprezentantov do 20 let je sedaj že v polnem teku. Včeraj zvečer so mladi slovenski hokejisti uspešno preskočili zahtevno prvo oviro, ko so premagali Italijane, danes pa so bili boljši še od Japonske.


Naloga je bila vse prej kot lahka in morda niti končni rezultat, 5-3 ne nakazuje kako enakovredna je tekma pravzaprav bila. Risi so se namreč kar dvakrat znašli v zaostanku, na celotnem obračunu pa so zbrali 29 strelov, zgolj enega več od samurajev. Veliko stresa si je slovenska reprezentanca povzročila tudi s kazenskimi minutami, saj jih je zbrala kar 24.

Japonci so prvič povedli v šesti minuti igre. Po podaji Hanzawe pred gol je ploščico v mrežo preusmeril Nakajima. Nasploh so imeli Japonci v prvih minutah več priložnosti, kar pa se je po zadetku spremenilo in Slovenci so v želji po izenačenju stopili na plin. To jim je uspelo v 16 minuti, ko so izkoristili igralca več na ledu. Po obleganju japonskih vrat se je, s hrbtom obrnjenim proti vratarju, sam znašel Tine Klofutar in presenetil z natančnim bekend udarcem. S tem pa zadetkov v prvi tretjini še ni bilo konec. Slovenija se je po lepi akciji Japonske še drugič znašla v zaostanku, ponovno je podal Hanzawa, tokrat pa se je med strelce vpisal Hirota. Mladi slovenski upi so tako na odmor odšli z izidom 1-2.

Sledila je strelsko najmanj atraktivna druga tretjina, na začetku katere so Slovenci znova izenačili. Kapel je izkoristil nekoliko razredčeno obrambo in podal do Urukala, ki je bil natančen za poravnanje rezultata. Ponovno so Risi udarili v začetku zadnje tretjine, ko so imeli na voljo power play. Jan Drozg, hokejist ki je bil na naboru lige NHL izbran s strani Pittsburgh Penguins, je z močnim in natančno odmerjenim strelom snel pajčevino v japonskih vratih.

Mirnejši zaključek tekme so si slovenski hokejisit priigrali slabih pet minut pred koncem, ko so po napaki japonske obrambe proti vratom krenili kar trije Slovenci in izigrali zadnjega branilca. Po podaji Drozga, Aljaž Predan ni več imel težkega dela, da je Slovenijo popeljal do dveh golov prednosti. Predan pa se ni ustavil zgolj pri tem zadetku. Še enkrat je bil na pravem mestu ob igri z igralcem več in po podaji Stojana in Drozga dosegel peti slovenski gol.

Selektorja Aleša Burnika sicer gotovo ne veseli dejstvo, da njegovi varovanci po tem golu, petnajst sekund pred koncem, niso ohranili zbranosti in zgolj pet sekund pred iztekom igralnega časa dopustili še tretji gol Japoncev. Vseeno pa je najpomembnejši celoten izkupiček, ki je več kot zadovoljiv. Slovenci namreč kljub neugodnemu razporedu, tudi po obračunu s hokejisti iz dežele vzhajajočega sonca, ostajajo brez praske. Trenutno so na željenem prvem mestu skupine.

Svojo tekmo morata nocoj še odigrati Madžarska in Ukrajina, domačini Poljaki pa so danes že pokleknili proti Italijanom z 1-3. Jutri naše čaka premor, v torek ob 16.30 pa je na vrsti tekma proti Poljski.

Avtor: Timotej Prosenc