Razlogov za optimizem ni malo

Sezona se je za slovenske skakalce končala dokaj uspešno, medtem ko je bilo sredi zime stanje že kar zaskrbljujoče. Goran Janus vsekakor zdajšnjemu trenerju Bertonclju ni pustil lahke naloge, toda ob pogledu na može v slovenski ekipi imamo več kot le razlog za optimizem. Pravi test za trenerski štab prihaja zdaj, ko bo v naslednji sezoni potrebno narediti pričakovani korak naprej.


Ko pogledamo krstni sezoni najuspešnejšega slovenskega skakalnega trenerja Gorana Janusa in njegovega naslednika Gorazda Bertonclja, vidimo, kako hitro lahko postane športna javnost razvajena. Z ero Petra Prevca in ostalih ekipnih uspehov, rekordov in mnogih stopničk, so se Janusu kar vsule pozitivne kritike, zagotovo pa je pustil težko nasledstvo Bertonclju, ki tovrstnih pohval v taki količini to zimo ni bil deležen. Še vedno pa je bila krstna sezona za oba trenerja dokaj podobna.

Če je bil Robert Kranjec, takrat naš najboljši, v skupnem seštevku deveti, je bil tokrat Timi Zajc na identičnem mestu. Peter Prevc je bil v sezoni 2011/12 petnajsti, njegov mlajši brat v tej zimi dve mesti višje. Tudi število posamičnih zmag je bilo povsem enako, s tem da smo bili v letošnji sezoni priča enim posamičnim stopničkam več. Po enkrat sta ekipi v obeh sezonah stopili na najvišjo stopničko, slabša je bila letos zgolj novoletna turneja. Največja razlika je v tem, da je Kranjec na svetovnem prvenstvu v Vikersundu leta 2012 osvojil zlato medaljo, ekipa pa je bila bronasta.

To zimo je potekalo nordijsko svetovno prvenstvo na katerem naši skakalci res niso dosegli presežka, so pa zato zasijali na vseh letalnicah. In če bi bilo letos svetovno prvenstvo v poletih, bi se lahko prav tako nadejali vsaj moštvene medalje in bi se Bertoncelj s svojo ekipo Janusu lahko približal tudi v tem segmentu. Prihodnje leto bo imel to priložnost, ko bo SP v poletih potekalo prav v Planici, medaljo pa bo slovenska javnost vsekakor pričakovala.

Najbolj očiten razlog za optimizem v nadaljnjih sezonah je gotovo Timi Zajc. Mladenič s katerim smo dobili novega skakalca za vrhunske rezultate. V celotni sezoni je skakal konstantno, na zadovoljstvo mnogih pa se je najbolj izkazal na letalnicah. Izgubili smo Kranjca a pridobili smo Zajca. Tudi Peter Prevc je tisti, na katerega lahko ob normalnem, zdravem poteku priprav računamo, da bo spet mešal štrene tistim najboljšim.Tu je še Domen Prevc, ki bi lahko z zdravim fokusom naredil velik korak naprej. Podobno je bilo z Rjojujem Kobajašijem, ki je preskok naredil šele takrat, ko se je posvetil le skokom.

Ti trije skakalci so za enkrat tisti, od katerih se pričakuje da prinesejo večino najboljših rezultatov. S tem ko steče njim, za seboj potegnejo tudi ostale, katerih ni malo.