Prve kvalifikacije novoletne turneje usodne za Domna Prevca

Končane so kvalifikacije za jutrišnjo prvo tekmo turneje štirih skakalnic, prepričljivo jih je dobil Avstrijec Stehan Kraft. Od Slovencev so se na tekmo uvrstili vsi razen Domna Prevca, ki je končal na nehvaležnem 51. mestu.


S prvim nastopom letošnje novoletne turneje je najbolje opravil prerojeni Stehan Kraft, ki se kot po pravilu v zadnjih sezonah zbudi prav na novoletni turneji. Njegov skok je meril 138,5 metrov, kar je bila tudi daljava dneva. Prav toliko je skočil tudi odlični Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je trenutno v očeh javnosti glavni favorit, da Poljaku Kamilu Stochu prepreči tretjo zaporedno zmago na tem prestižnem dogodku.  Japonec je kot zadnji skakalec kvalifikacij izenačil daljavo Krafta in se uvrstil na drugo mesto. Stoch je kvalifikacije zaključil kot osmi, a Poljaki so zadovoljni z njegovim reprezentančnim Kolegom Piotrom Zylo, ki je s 137,5 metri uspel zasesti tretje mesto.

Najboljši znova Timi Zajc

Slovenska reprezentanca na današnjih kvalifikacijah ni blestela. Sprva smo se bali da na jutrišnji tekmi ne bomo videli Anžeta Semeniča. Ta se je v začetku igral z ognjem, ko je preletel pri 119,5 metrih, a ga skromna daljava na koncu ni stala izpada iz petdeseterice. Končal je na 45. mestu. Bolje je z nastopom opravil Bor Pavlovčič, ki je s solidnimi 128 metri zasedel 32. mesto. Za nohte pa je šlo nekdanjemu zmagovalcu turneje Petru Prevcu, ki se mu je skok docela ponesrečil. Pri daljavi 120 metrov je povrh vsega imel še težave z doskokom oz. vožnjo v izteku skakalnice. Tudi zanj smo trepetali, Peter pa se je s 46. mestom na koncu le uspel prebiti na jutrišnjo tekmo. Od Slovencev sta se najbolje izkazala Jernej Damjan In Timi Zajc. Oba sta pristala pri 129,5 metrih, vetrovna izravnava pa jih je postavila šest mest narazen. Zajc je bil kot naš najboljši 15. Damjan pa 21.

Prva tekma brez Domna Prevca

Domen Prevc se je prijet za glavo pripeljal v vznožje skakalnice. Po tem ko je imel za letošnjo turnejo visoke upe, tudi boj za prva tri mesta, se mu je skok podobno kot njegovemu bratu popolnoma ponesrečil. S 122 metri je sicer preletel navidezno modro črto, ki označuje koliko je potrebno skočiti, da se tekmovalec uvrsti na tekmo, točkovni izračun pa je pokazal drugače. Jutrišnji nastop mu je vzela pičla desetinka točke in upi na spodoben uspeh na letošnjem vrhuncu sezone so domala splavali po vodi. Končal je na 51. mestu.

Jutrišnja tekma bo na sporedu ob 16:30.

Avtor: Nel Daugul