Prva zmaga Poljakov v Planici, Slovenci tretji

Poljska reprezentanca je suvereno dobila zadnjo ekipno tekmo za svetovni pokal letošnje sezone. V Planici Poljaki niso imeli pravih tekmecev. Drugi so bili Nemci, tretji Slovenci.


Jakub WolnyKamil StochDawid Kubacki in Piotr Žyla so danes dopoldne svoje nastope opravili brez napake in vsi po vrsti pristajali pri lepih daljavah. Pokazali so obratno sliko izpred enega tedna v Vikersundu, kjer so dobesedno razočarali. S skoki v ‘poden’ so si že v prvi seriji nabrali neulovljivo prednost, ki so jo nato v finalu zlahka zadržali. Malce je bilo sicer napeto le ob podrsu pri zadnjemu skoku Piotra Zyle, a je bila točkovna prednost enostavno prevelika za morebitno presenečenje. To je bila tretja letošnja ekipna zmaga Poljske.

Za drugo mesto sta se borili reprezentanci Nemčije in Slovenije. V domači postavi so nastopili zmagovalci Vikersunda Anže SemeničPeter PrevcDomen Prevc in Timi Zajc. Slovenci so v prvi seriji dobili boj za drugo stopničko, na začetku druge serije pa so Nemci pokazali zobe, po odličnem skoku Karla Geigerja so Slovence izrinili z drugega mesta in ga zadržali do konca.

Naši skakalci so drugo mesto izgubili v finalu. To je splavalo po vodi potem ko je Karl Geiger nadoknadil točkovni zaostanek in po skoku, dolgem točno 230,0 m (Semenič je pristal pri 218,0 m), Nemčiji priboril prednost 18,1 točke pred Slovenijo. Prednost je v tretji skupini skakalcev še narasla za dodatne štiri desetinke, kljub temu, da je Peter Prevc doskočil pri 223,0 m. Po tretji skupini skakalcev je nemška prednost izdatno skopnela (na 9,7 točke) po izjemnem poletu Domna Prevca (239,0 m), o drugem mestu sta odločala skoka Zajca in Markusa Eisenbichlerja.

Oba sta skočila s sedmega naletnega mesta, Zajc je Nemcu vrgel rokavico s skokom, dolgim 235,5 m, a Eisenbichler, zmagovalec petkove posamične tekme, se ni zmedel. Z daljavo dneva (246,0 m) je potrdil drugo mesto.