Prišel, videl, zmagal! Timi Zajc z letalskim debijem osvojil Oberstdorf

Na prvi letošnji tekmi v poletih v nemškem Oberstdorfu je zmago izkušenim letalskim asom vzel naš Timi Zajc. Z najdaljšim poletom druge serije se je iz šestega mesta prebil na najvišjo stopničko in tako z debijem na velikanki osvojil tudi prvo zmago v karieri. Z naskokom je prehitel drugega Dawida Kubackega iz Poljske in tretjega Nemca Markusa Eisenbichlerja.


Po dobrih nastopih na treningih, kjer je med drugim osvojil tudi drugo mesto, je bila slovenija po dolgem času zopet optimistična in v pričakovanju novega uspeha slovenskega skakanja. S trening daljavo 222.5 metrov je Zajc napovedal, da se letalnice ni ustrašil, še več, da se bo boril za najvišja mesta. Naš najboljši skakalec sezone je bil že v izjavah za domače medije samozavesten in kar je najbolj pomembno, veselil se je prvega nastopa na letalnici. Kot narekuje tradicija, skakalci na sončni strani alp najbolj razprejo krila ravno v poletih in vse kaže, da smo prejeli novega slovenskega orla.

V prvi seriji je Timi v zahtevnih pogojih uspel sestaviti soliden polet in pristal pri 220 metrih. To ga je postavilo na 6. mesto, kar za najmlajšega skakalca v slovenskem taboru ni bilo slabo izhodišče. S prvim poletom sta se po skoku Zajca izredno izkazala Poljaka Kamil Stoch in Piotr Zyla. Slednji je z 236 metri za dva metra zaostal za rekordom skakalnice, njegov reprezentančni kolega pa je z 233 metri in boljšo vetrovno izravnavo po prvi seriji zasedel mesto vodilnega. Na tretjem mestu se jima je pridružil še Eisenbichler. Z oddtenek daljšima daljavama sta novopečenega slovenskega letalca prehitela še Johan Andre Forfang in Stefan Kraft, ki se je s trenutno najbolj odmevno formo nadejal pete zaporedne zmage.

Nato pa je napočila druga serija. Celotno finale je bilo prikrajšano za dolge in lepe polete, edini ki je izstopal pa je bil Norvežan Daniel Andre Tande in z 223 metri pridobil kar deset mest, kar ga je na koncu uvrstilo na rep prve deseterice. Kot zadnji pred finalnim nastopom Timija Zajca je skočil Markus Eisenbichler in našemu skakalcu s 222.5 metri dobesedno vrgel rokavico.

Naš skakalec je imel »začuda« srečo z vetrovnimi pogoji in pred skokom je bilo jasno, da mora za prevzem vodstva za par krepkih metrov izboljšati osebni rekord iz prvega treninga (222,5 m). Mirno se je odgnal z mize in že pri samem odskoku je bilo vidno kako mirno je prišel v fazo leta, visoko preletel prvi del letalnice in začel jadrati. Ko je bilo že jasno da bo to daljava finalne serije, se je mladi skakalec malce ustrašil, zato mu pri doskoku ni uspel klasičen telemark, pristal pa je po domače povedano »na kahljo«. Toda ekstremne daljave mu ni moral vzeti nihče. Pristal je pri 233 metrih in kljub skromnejšim sodniškim ocenam z naskokom prehitel vodečega Eisenbichlerja. Timi Zajc je vrgel rokavico ostalim.

Začelo se je čakanje, ki pa ni prineslo veselja nikomur drugemu kot slovenskim navijačem. Vsa visokoleteča imena letošnje sezone so s skromnimi daljavami zaostajala za novim slovenskim šampionom in hitro je postalo jasno, da bodo za Zajca to druge stopničke zapored in premierno odličen rezultat v poletih. Na vrhu sta ostala torej le še Poljska bojevnika Stoch in Zyla. Slednji s je z daljavo 207,5 metrov uvrstil šele na 4. mesto, Kamil Stoch pa je pristal celo pod 200-metrsko znamko in komajda ujel prvo peterico. Poljaki so bili lahko vseeno zadovoljni z drugim mestom Dawida Kubackega (218 metrov v drugi seriji), na račun pa so prišli tudi nemški navijači, saj je Markus Eisenbichler po slabih nastopih finalne peterice uspel zadržati tretje mesto in se tako uvrstiti na stopničke.

Slovensko slavje se je lahko začelo, Zajčev uspeh pa so malce polepšali tudi njegovi reprezentančni kolegi, ki so v finalu z boljšimi daljavami vsi pridobili nekaj mest. Anže Semenič (221,5 m v finalu) in Domen Prevc (213 m v finalu) sta se po slabšem začetku celo uvrstila na kraj dvajseterice, Anže Lanišek (207 m v finalu) pa je zavzel končno 24. mesto.

Jutrišnja tekma v Oberstdorfu se bo začela ob 16:00 uri.

Avtor: Nel Daugul