Pripravljeni smo na Pokljuko!

V nedeljo se na Pokljuki s tekmama mešanih štafet in mešanih parov odpre nova sezona svetovnega pokala v biatlonu. Za spremembo so organizatorji lahko zadovoljni s trenutnimi nizkimi temperaturami, kar pomeni, da je Pokljuka skoraj nared.


Na gorenjski planoti se marljivo urejajo proge, že v četrtek oz. najkasneje v petek pa bo dokončano tudi strelišče.  Najbolj pestro bo prihodnji teden od srede dalje, ko se bodo biatlonci pomerili na posamičnih tekmah, sprintu in eni najzanimivejših disciplin – zasledovanju. Generalni sekretar prireditve Tomaž Šušteršič je razkril, da je za letošnje tekmovanje prijavljenih 291 tekmovalcev in tekmovalk iz 32 držav. Skupaj z uradnimi treningi bo Pokljuka gostila svet kar 9 dni, Šušteršičeva želja pa je, da v tem času prireditev obišče vsaj 30.000 ljudi!

Generalka za svetovno prvenstvo 2021

Podpredsednik organizacijskega odbora Tim Farčnik je poudaril, da je letošnja prireditev tudi prva na kateri bodo začeli uvajati novosti, ki bodo del svetovnega prvenstva na Pokljuki leta 2021. Hkrati je pohvalil ekipo, ki je lani pripravila in shranila več kot 25.000 kubičnih metrov snega, poleg tega pa so letos na Pokljuki uspeli narediti še 3.000 kubikov umetnega. Brez delovne sile, ki je poskrbela za sneg letošnje Pokljuke ne bi bilo.

Prireditelji tekme so štiri dni pred začetkom še enkrat poudarili tudi brezplačni prevoz, ki bo obiskovalcem Pokljuke na voljo s parkirišč Lip Bleda na Rečici, prvi avtobus pa bo na Rudno polje od tam odpeljal tri ure pred tekmo.

Slovenska ekipa bo določena v soboto

Edina skrivnost zaenkrat ostaja slovenska udeležba na nedeljski tekmi. Danes se namreč pričakuje razplet tekem pokala IBU v Idreju na Švedskem, kjer nastopajo tri slovenska dekleta, ki si bodo skušale priboriti nastop na Pokljuki. Glavni trener Uroš Velepec upa, da si v Idreju katera od deklet pribori normo za domači nedeljski nastop, poudarja pa, da bodo na koncu priložnost dobili trije najboljši iz moške in nato ženske ekipe. Končna postava bo razkrita šele v soboto.

Kandidati na moških tekmah za svetovni pokal so Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Teršan, Mitja Drinovec in Miha Dovžan, pri dekletih pa po slovesu Anje Eržen Urška Poje in Polona Klemenčič. V slovenskem taboru pa upajo, da se jim bo morda že ta teden pridružila še katera izmed mladih.

POKLJUKA, spored

Nedelja, 2. 12.:
12.00 mešane dvojice

14.30 mešane štafeta

Sreda, 5. 12.:
14.15 20 km posamično, moški

Četrtek, 6. 12.:
14.15 15 km posamično, ženske

Petek, 7. 12.:
14.15 10 km sprint, moški

Sobota, 8. 12.:
14.15 7,5 km sprint, ženske

Nedelja, 9. 12.:
11.45 12,5 km zasledovalno, moški

14.45 10 km zasledovalno, ženske