Priložnost, da se mladi izkažejo. Danes pričetek hokejskega svetovnega prvenstva do 20 let.

Za slovenske mlade hokejiste se danes pričenja svetovno prvenstvo divizije I, skupine B, ki ga gosti Poljska. Varovanci Aleša Burnika, ki je funkcijo prevzel pred meseci, se bodo potegovali za prvo mesto v skupini in napredovanje v višjo kakovostno skupino.


Naloga bo za mlade Rise vse prej kot lahka, saj se bodo poleg domačinov, Poljakov pomerili tudi z Madžari, Italijani, Ukrajinci in Japonci. Naši severovzhodni sosedje so lani izpadli iz višje skupine, tako da gotovo ne bodo lahek nasprotnik, močni pa so tudi Italijani s katerimi so Slovenci na zadnji pripravljalni tekmi izgubili kar z 0-4. Vseeno Burnik tega rezultata ne jemlje kot pokazatelja italijanske nadmoči, saj sta takrat reprezentanci igrali v drugačni postavitvah.

“Vsaka ekipa bo tokrat močnejša, vsi bodo z najboljšimi reprezentancami, ti rezultati nam tako ne pomenijo veliko. Smo pa videli nekatere vzorce iger, ki jih naši nasprotniki želijo igrati, kar je dobro. Zavedamo se, da bodo na prvenstvu drugačne tekme, sploh uvodna bo zelo pomembna za samo nadaljevanje.” Njegovi ekipi je dodatno samozavest vlila tudi zadnja zmaga na prijateljski tekmi proti HC Vitkovicam, na Češkem, kjer so se ustavili na poti na Poljsko.

Optimizma ne manjka niti pri kapetanu, Jaki Sodji, sicer igralci HDD Sij Acroni Jesenic: “Dobro smo pripravljeni na turnir. Pred dvema letoma smo napredovali, mislim, da smo na kupu zbrani pravi fantje. Zelo dobro se poznamo, spoznali smo se že v nižjih selekcijah. Lahko rečemo, da smo favoriti tega turnirja. Bo pa izjemno pomembna že prva tekma z Italijani, saj lahko že odločilno vpliva na razplet turnirja. Med favoriti so zagotovo tudi Madžari, ki so zelo dober nasprotnik, igrajo hiter hokej, so zelo dobro fizično pripravljeni, tako da bo proti njim zelo težka tekma”.

Selektor Burnik opozarja na nasprotnike, ki jih ne gre podcenjevati: “Pričakujem zelo izenačeno skupino, v kateri lahko vsak premaga vsakega, tako da bodo medsebojni dvoboji zelo izenačeni. Madžari so zagotovo eni od favoritov, tudi Poljaki so bili lani tik pred tem, da bi napredovali, povrhu tega igrajo doma. Italijani so pokazali, da niso slabi, enako pa tudi mi lahko dosežemo dober rezultat. Malo manj poznamo Ukrajince in Japonce, a jih bomo pred tekmama preučili”.

“Vemo, da kakovost imamo. Želja je, da bi tam dosegli dober rezultat in osvojili prvo mesto, ki prinaša napredovanje, a ponavljam, da bo zelo izenačena skupina, kar se zadnja leta pogosto kaže na svetovnih prvenstvih mlajših reprezentanc, pa tudi v članski diviziji I, diviziji I, B. Zavedamo se, da bo težko, a cilj je prvo mesto,” pa kljub temu da nasprotnike spoštuje, Burnik ne beži od visokih ciljev, ki so si jih v slovenskem strokovnem štabu zadali pred turnirjem. Lansko leto so bili Slovenci sicer nekoliko prekratki za napredovanje, pod vodstvom Gorazda Reklja so takrat dosegli tretje mesto v skupini.

V zadnjem času je dogajanje za Aleša Burnika pestro, saj je 38-letnik kratek čas vodil prvo ekipo Jesenic, po imenovanju Marcela Rodmana, pa v Podmežakli znova opravlja vlogo pomočnika. Rojeni Jeseničan je spregovoril tudi o spopadanju z vlogo selektorja: “To je drugačna, zanimiva izkušnja, prinaša več odgovornosti, ampak trener povsod opravlja podobna dela. V določenih trenutkih je tudi svetovalec, menedžer, tudi rahel diktator, a to vse v smeri, da bi vsi skupaj napredovali. Fantje me kar poslušajo, so seveda tudi kakšne rahle disciplinske težave, kakšna minuta zamude, kdaj med sestankom zazvoni telefon, v celoti gledano pa sem z njihovim delom zadovoljen”.

Slovenski mladeniči bodo jutri ob 20.00 uri prvič stopili na led in se pomerili z zahodnimi sosedi. Časa za počitek po dvoboju z Italijani ne bo, saj jih že v soboto ob 13.00 čaka Japonska, šele nato pa bo nastopil enodnevni premor.

Avtor: Timotej Prosenc