Prevc: “Po takem dnevu sem res slabe volje”

Slovenija v postavi Anže Lanišek, Anže Semenič, Timi Zajc in Peter Prevc, je na prvi tekmi nove sezone svetovnega pokala v Wisli zasedla 4. mesto na ekipni preizkušnji. Danes bo na Poljskem na sporedu še posamična tekma.


Uradno je 41. sezono za Slovenijo z odličnim skokom v Wisli na ekipni tekmi začel Anže Lanišek. Pristal je pri 127.5 metrih, s 135,8 točkami pa je naša ekipa po prvi skupini tekmovalcev zasedala prvo mesto pred Poljaki. Piotr Zyla je skočil 131 metrov, zbral pa je 135,3 točke. Tretja je bila Japonska, četra Avstrija, peta pa Norveška. V drugi skupini je za Slovenijo nastopil Anže Semenič. Pristal je pri 119.5 metrih, skupno pa so naši po polovici serije imeli 250,1 točk. Naši so padli na drugo mesto, Poljak Jakub Wolny je s 123.5 metri Poljsko popeljal na vrh z 252,4 točkami. Tretji so bili Avstrijci z 248,3 točkami, Japonci so bili četrti.

Prevc s ponesrečenim skokom

Sijajen skok, najboljši v Wisli do tega trenutka, je nato uspel Timiju Zajcu. Odneslo ga je do 131.5 metrov, naši pa so s 377,4 točkami še vedno vztrajali pri samem vrhu rezultatske lestvice. Kamil Stoch je pristal pri 125.5 metrih ob precej slabših vetrovnih razmerah, Poljaki pa so imeli 382,5 točk. Tretja je bila še naprej Avstrija s 374,3 točkami, Norvežani so se prebili na četrto mesto, a so za stopničkami zaostajali že za več kot dvajset točk. Slabe razmere so nato pričakale Petra Prevca, ki ni naredil najboljšega skoka, s 115.5 metri in 493,7 točkami pa je Slovenija po prvi seriji zasedala tretje mesto za Poljsko in Avstrijo. Stefan Kraft je skočil 127.5 metrov, Avstrija je imela skupno 511,3 točk, Dawid Kubacki pa 126.5 metrov, Poljska pa je imela 522,4 točk. Tesno so se našim približali tudi Nemci s 493,3 točkami, Norvežani so na petem mestu imeli 488,5 točk.

Avstrijci do odločilne prednosti

Finalno serijo je Lanišek, ki je imel peto oceno prve serije, odprl s 123 metri, naši pa so s 622,0 točkami zadržali tretje mesto, pred četrtimi Norvežani so imeli le še tri desetinke točke prednosti. “Včeraj mi niso uspeli najboljši skoki, malce sem se še lovil, moral sem se začutiti. Rekel sem si, da je danes tekma, da danes moram pokazati to kar znam in danes mi je to uspelo in sem zelo zadovoljen,” je po finalnem skoku razmišljal Lanišek. Vodili so Avstrijci po odličnem skoku Phillipa Aschenwalda, ki je skočil 133 metrov, imeli pa so 650,7 točk. Drugi Poljaki so imeli 642,1 točk. Za razliko od Laniška, je Semenič v finalni seriji skok v primerjavi s prvo serijo popravil, pristal je pri 124 metrih, naši pa so po šestih skokih imeli 744,4 točk. To jih je še vedno uvrščalo na tretje mesto, pred Norvežani so imeli 7,5 točk prednosti. “Sem kar zadovoljen. Tu sem prikazal kar nekaj solidnih skokov, upam da jih prenesem tudi v Ruko in potem bo tudi rezultat pravi,” je po zadnjem skoku v Wisli razmišljal Semenič, ki je bil včeraj diskvalificiran v kvalifikacijah za jutrišnjo tekmo. Pred zmago so bili Avstrijci s 783,5 točkami, drugi pa Poljaki s 752,8 točkami.

Timiju Zajcu se finalni skok ni posrečil

Tik pod zmagovalnim odrom

Najbolje v finalni seriji ni skočil Zajc, ki je pristal pri 120.5 metrih, Slovenci pa so z 857,3 točkami pred zadnjim skokom na tekmi zasedali četrto mesto. “Sem kar zadovoljen. Prvi skok je bil res dober, tudi drugi se mi ni zdel tako napačen. Razmere so se enostavno menjale zelo hitro in imeti si moral tudi srečo,” je povedal Zajc. Prehiteli so jih Norvežani, ki so bili celo drugi z 866,2 točkami, Poljaki so imeli točko manj na tretjem mestu, Avstrijci pa so vodili z veliko prednostjo in 890,7 točkami. Pred Nemci so naši imeli 8,9 točke naskoka.

Boljša predstava Prevca

V zadnji skupini so reprezentance nastopile v obratnem trenutnem vrstnem redu. Prevc, ki je v finalu imel celo nekaj vzgonskega vetra, je skočil zelo dobro, 128 metrov, žal brez telemarka, 979,3 točk pa je bilo dovolj za končno četrto mesto na današnji tekmi. “Na koncu sem kar malo razočaran. Prvi skok je bil zelo slab in tisti skok nas je stal uvrstitve na zmagovalni oder. Po takem dnevu sem res slabe volje. Drugi skok je bil malce tolažilna nagrada, a raje vidiš, da se ti to zgodi na posamični kot pa na ekipni tekmi. Na posamični “potegneš dol” samo sebe, na ekipni pa še druge tri,” je bil vidno razočaran Prevc po današnji tekmi. Zanesljivo so, 30. v svetovnem pokalu, slavili Avstrijci s 1018,2 točkami pred Norvežani, ki so zbrali 995,7 točk, tretji so bili Poljaki z 990,9 točkami.

Slovenci tekmo v Wisli končali tik pod stopničkami (foto: SloSki)

Telemark odnesel stopničke?

Takole je prvo tekmo v novi sezoni povzel glavni trener, Gorazd Bertoncelj: “Osvojili smo sicer zelo dobro, a nehvaležno četrto mesto. Ostaja močan, grenak priokus. Fantje niso izvajali telemarkov, kar nas je veliko stalo. Po naših izračunih vsaj drugega mesta, kar bi bilo odlično. Lanišek je dvakrat opravil izjemno delo, dva zelo dobra skoka z doskokom v telemark. Peter je imel malo ponesrečen prvi skok, drugi je bil zelo dober. Timi je bil v prvo zelo dober, v drugo malce slabše. Semenič je obakrat skočil solidno. Glede doskoka bi rekel dve stvari, zakaj ga niso delali. Ena je strah pred pristankom, bojazljivost, druga pa je ta, da roko na srce, telemark premalokrat izvajajo na treningu in zato niso popolnoma sigurni vase.”

Vir: Smučarska zveza Slovenija