Prevc odličen na treningu, a na koncu brez tekme

V današnjih kvalifikacijah v Lahtiju se je na nedeljsko tekmo uvrstilo pet Slovencev. Nastop se je ponesrečil Petru Prevcu in Juriju Tepešu, prvi je na treningih sicer skakal dobro, a je imel v kvalifikacijah pretežke razmere.


Od sedmih slovenskih orlov na Finskem bomo tako v nedeljo spremljali pet naših tekmovalcev. Najdlje je v kvalifikacijah neslo Žigo Jelarja, ki je pristal pri 119 metrih. Na koncu se je uvrstil na 18. mesto. Dobro so se odrezali tudi Jernej Damjan (120 m, 20. mesto), Bor Pavlovčič (116 m, 27. mesto), Anže Semenič (114,5 m, 33. mesto) in Anže Lanišek (111,5 m, 41. mesto).

Smola za Tepeša in Prevca

Juriju Tepešu skakalnica v Lahtiju ni nikoli posebej ležala. Doskočil je pri 100,5 m, kar pa je bilo premalo da bi se plasiral na nedeljsko tekmo. Kvalifikacije je končal na nehvaležnem 51. mestu.

Še večjo smolo je imel Peter Prevc, ki je kazal solidne skoke na obeh treningih. V prvi seriji je s 124 m dosegel celo četrto daljavo, žal pa mu je ko je šlo zares ponagajal veter. Od vseh tekmovalcev je imel edini veter v hrbet kar mu je prineslo skoraj pet točk dodatka, vseeno pa je bilo to premalo. 93,5 m je zadostovalo zgolj za 54. mesto.

Prevc bo po odločitvi trenerja Bertonclja kljub današnjemu neuspehu del jutrišnje ekipne preizkušnje. “Peter je danes v prvi seriji opravil soliden skok, 9. mesto in to je izhodišče za jutri. Če bi se mu nastop ponesrečil na mizi ali čez prelet, bi bilo drugače. V kvalifikacijah pa je enostavno imel nemogočo situacijo in potem je v zadnjem delu šlo le še za reševanje in ne za letenje.”

Najbolj zadovoljni z Jelarjem

Gorazd Bertoncelj se je dotaknil tudi nastopa varovancev, ki so kvalifikacije uspešno opravili. “Zadovoljni smo danes z Žigo Jelarjem, ki je v vseh treh serijah zelo solidno opravil s svojim nastopom. Zadovoljni smo tudi z Jernejem, tudi Bor je dvakrat skočil dobro, v kvalifikacijah pa malo slabše, a zanj še vedno zelo solidno.”

Kvalifikacije je sicer dobil Rjoju Kobajaši (127 m), ki bo v nedeljo očitno spet eden glavnih favoritov za zmago. Drugi je bil Norvežan Halvor Egner Granerud (125,5 m), tretje mesto pa je zasedel Stefan Kraft (124 m).

Avtor: Timotej Prosenc