Prevc: “Ne vem, ali mi sploh še kdo verjame, da sem dobro pripravljen”

Slovenski prvi smučarski zvezdnik skakalne reprezentance Peter Prevc se bo vrnil v svetovni pokal. Potem, ko so bili rezultati na novoletni turneji slabi in je bil popolnoma izgubljen, se je po odhodu iz Nemčije lotil trdega dela v upanju, da so težave zdaj preteklost.

Peter je zaradi težav z gležnjem izpustil večji del priprav za letošnjo sezono, zato je krepko zaostal za drugimi skakalci. Prvič po poškodbi se je vrnil v Engelberg, kjer je skakal dobro in bil tudi med dobitniki točk. Prav tako se je na prvi postojanki novoletne turneje v Oberstdorfu uvrstil med trideseterico, nato pa se mu je zalomilo. Ni se uvrstil na tekmo v Garmisch-Partenkirchnu in se tako raje vrnil v domovino. Nismo vedeli zakaj je prišlo do težav, saj je Peter vedno skakal po pričakovanjih. “Na koncu sem ugotovil, da palčke pri vezeh sploh niso bile krive. Da je bil to šum. Pravzaprav je bila napaka v odskoku. Odskočil sem z ene noge, zaradi česar me je zavrtelo. Ko se začneš loviti, ne postaviš več nog, kot bi jih skakalec moral. Zato je smučka ostala pod vzgonom,” je o tem, kaj se je v resnici dogajalo, razložil Peter.


Rezultat iskanja slik za peter prevc

Za Petra je to poleg vsega tudi najkrajša novoletna turneja v karieri. Za Sportal je povedal: “Prav velikokrat se ni zgodilo, da se nisem uvrstil na tekmo. Nisem bil jezen, vendar razočaran, brezvoljen, žalosten. S trenerji smo se odločili, da je bolje, da v takšnem stanju ne nadaljujem turneje. Doma smo naredili načrt.”

Domov pa se je vrnil tudi njegov mlajši brat Domen, ki prav tako ni proslavljal. Tudi on je treniral v Planici, v torek pa celo zbolel, zato se ne bo vrnil na naslednjo postojanko svetovnega pokala v Predazzu. “Z Domnom sva bila ob vrnitvi oba bolj tiho. On si nadene slušalke in prime v roke telefon ter je za nekaj ur dober,” je povedal Peter.

Za Prevca je to ena najnižjih točk v skakalni karieri in tega se zaveda. V zadnjih dveh sezonah so sledili padci, v tej zimi se po težavah z gležnjem še lovi. Medtem, ko je vrhunec dosegel v sezoni 2015/16, v kateri je pokoril konkurenco in postavil številne mejnike, ki jim zdaj sledi Japonec Rjoju Kobajaši. “Umirjeno in z užitkom ga gledam. Dobro in lepo skoči. Ni se za bati, na katero mesto se bo uvrstil, ker je že kar jasno,” je povedal Prevc. O tem, ali misli, da bi ga lahko ogrozil po številu zmag (Japonec je pri številki 8, Peter jih je zbral 15)  in osvojenih točk v sezoni (956-2303), pa je  še dodal: “Teoretično ima dovolj možnosti.” Vendar je bolj kot nanj osredotočen nase in na to, kako bo spet prišel na zeleno vejo. Zato zdaj že pridno vadi in se pripravlja na naslednjo postojanko svetovnega pokala. Na treningih v Planici in v Kranju je dobro skakal, kljub temu pa ga skrbi za naprej. O optimizmu ne želi preveč razpredati, saj se je v preteklosti že ugriznil v jezik: “Ne vem, ali mi sploh še kdo verjame, da sem dobro pripravljen, glede na to, da tega ne upravičim. Pred Englebergom je bilo dobro, potem se je zalomilo. Pred novoletno je bilo dobro in se je zalomilo. Zdaj na treningih je bilo spet dobro. Trudim se, da se bodo skoki s treninga prenesli na tekmo in nam bo vsem lažje.”

Bo Petru uspelo ponovno najti staro pot in skočiti tako kot on to zna?

Avtor: Edisa Abdič