Prevc in Zajc pustila dober vtis

V Wisli so najboljši smučarji skakalci opravili s prvimi kvalifikacijami v 41. sezoni svetovnega pokala. Slovenci so, z izjemo ene diskvalifikacije, pustili zelo dober vtis, predvsem Peter Prevc in Timi Zajc.


Prve kvalifikacije v novi sezoni je za Slovenijo odprl Rok Justin, ki je s 120 metri ter 109,6 točkami zanesljivo skočil med petdeseterico najboljših, zasedel je končno 24. mesto. “S skokom sem kar zadovoljen. Malce se še lovim pri doskoku, nimam še zaupanja vase, da bi res naredil čist doskok. Malo pa se moram še tudi navaditi na večjo skakalnico. Postopoma gradim na svoji formi,” je povedal Brežan po kvalifikacijah. Naslednji od naših je nastopil Tilen Bartol, ki je s 112 metri in 97,4 točkami prav tako skočil na nedeljsko posamično tekmo, zasedel je 43. mesto. “Skoki so bili danes zelo slabi. V nedeljo bom moral poskusiti malo drugače. Danes je bil vsak skok slabši. V nedeljo bo potreben drugačen pristop,” je bil razočaran Bartol.

Sledil je mini slovenski paket od številke 47 naprej. Anže Lanišek po pristanku z nižjega zaletišča pri 111 metrih ni bil zadovoljen, s 106,6 točkami pa se je s 30. mestom vseeno zanesljivo uvrstil na tekmo. “Zaletna rampa je bila nizka, glede na to, kako se na njej sedi, a tudi to je stvar, na katero se bo treba privaditi. Vsaka skakalnica je po svoje specifična, tudi to bo potrebno premagati,” je del težav opisal Domžalčan.

Najstarejši Prevc prikazal enega boljših dni v zadnjem obdobju

Peter Prevc je nato ob slabih pogojih pokazal zelo dobro formo, s 125 metri in 126,0 točkami je prevzel vodstvo, na koncu pa je zasedel visoko 7. mesto v kvalifikacijah. Najstarejši Prevc na zelo slabo pripravljeni skakalnici ni tvegal z doskokom v telemark. “Danes sem zelo zadovoljen. Uspeli so mi trije dobri skoki. Malce me je strah pri pristanku, ker jih na desno stran ne skače veliko. Zato je tam vse zelo trdo. Če do jutri to natreniram, potem bo dobro. Kar sem danes prikazal tu, je bilo izvenserijsko. Že dolgo nisem naredil treh zaporednih tako dobrih skokov. Zdaj bo potrebno ostati predvsem miren.” Za njim bi moral biti na rampi Anže Semenič, ki pa je bil zaradi neustreznega dresa žal diskvalificiran že na vrhu skakalnice.

Rutinirano je s kvalifikacijskim skokom ob vetru v hrbet opravil tudi Domen Prevc. 110.5 metrov in 105,8 točk je bilo dovolj za končno 33. mesto v kvalifikacijah. “Današnje skoke bo potrebno resitirati, iti znova, nadaljevati od tam, kjer smo končali v Kranju in upam, da se bo potem izšlo vse tako kot si želimo. Skakalnica je taka kot je, ni idealna. Lahko bi bilo slabše ali bolje, na to nimam vpliva, zato se ne ukvarjam s tem. Greš, opraviš svoje in je to to.” Tudi Timi Zajc, zmagovalec poletne tekme v Wisli, se je na tekmo uvrstil zelo zanesljivo s 121.5 metri in 124,9 točkami. Končal je tik za Petrom Prevcem na 9. mestu. “Ni bilo vrhunsko, bilo je pa zelo dobro. Naredil sem tri zelo podobne skoke. Forma ni zmagovalna. Moram nadaljevati mirno. V kvalifikacijah sem naredil kar dober skok v težkih razmerah. Sem zadovoljen. Prav v vsakem delu skoka imam nekaj pomankljivosti. Predvsem pri odskoku se naredi glavna razlika, zelo pazljiv je potrebno biti tudi pri doskoku, bilo je že nekaj padcev. Tudi tam se lahko veliko odloči,” je povedal Hramšan.

Kvalifikacije 71 skakalcev je s 133 metri in 138,6 točkami dobil Nemec Karl Geiger, drugi je bil s 125.5 metri in 132,8 točkami Švicar Killian Peier, tretji pa Avstrijec Daniel Huber s 122 metri ter 128,0 točkami.

Na treningu P. Prevc in Semenič med deseterico

Sploh prvi stik s snežno podlago oz. pristankom na sneg v novi sezoni je večina skakalcev imela od 16.30 ure, ko se je začel prvi uradni trening v novi sezoni. Peter Prevc je blestel s 125 metri v prvi seriji, ko je imel daleč najslabše pogoje in s 131.5 metri v drugi seriji, kar je pomenilo 2. in 3. oceno serije. Odličen je bil tudi Semenič s 126 metri in 123 metri, kar je obakrat pomenilo šesto oceno serije. Zajc je imel 14. in 9. oceno, obe seriji pa je dobil Stefan Kraft, obakrat je pristal pri 129.5 metrih.

Po koncu dneva je misli strnil glavni trener, Gorazd Bertoncelj. “Kot celota smo zadovoljni, seveda obstajajo rezerve. Zelo na visokem nivoju sta delovala Peter Prevc in Timi Zajc, ter na treningu Anže Semenič. Anže Lanišek ima še precej rezerv, malo je še zakrčen, a verjamem, da bomo to do jutri odpravili. Rok Justin je naredil zelo lep in vzpodbuden rezultat v kvalifikacijah.”

Jutri bo v Wisli ob 16. uri na sporedu ekipna preizkušnja, za Slovenijo bodo skakali Semenič, Lanišek, Zajc in Peter Prevc, v nedeljo ob 11.30 uri pa še posamična.

vir: sloski.si