Prepričljiva zmaga slovenskih orlov na poletih v Vikersundu

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih, danes poletih, je dosegla izrazito zmago na letalnici v norveškem Vikersundu. Prav vsi orli v postavi Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc so krepko presegli 200 – metrsko znamko in zasluženo zmagali pred reprezentanco Nemčije na drugem in Avstrije na tretjem mestu.


Da so naši letalci v dobri formi so z dolgimi poleti napovedovali trening skoki in kvalifikacije. Dve uri pred tekmo je Domen Prevc uspel podreti osebni rekord, ko je pristal pri 245 metrih, tudi danes pa je bil najdaljši v celotni ekipi.

V prvi seriji sta pot proti prvim trem mestom dobro tlakovala Semenič in Peter Prevc. Prvi je pristal pri 211,5 metrih Domnov starejši brat pa pri 215 metrih. Po njunih skokih je bila slovenija še četrta, toda na vrsto je prišel Domen Prevc. Z daljavo 232 metrov je v tretji seriji skakalcev občutno prevzel vodstvo nad ekipami, ki so bile poprej v vodilnem položaju. Nabral je tako očitno razliko, da je imel Timi Zajc (218,5 m) kot zadnji v slovenski falangi lahko delo, da je obdržal vodstvo po prvi seriji. Še najbližje so nam bili Nemci z razliko dobrih 13 točk. Najdaljši polet po uvodni seriji je uspel Japoncu Rjoju Kobajašiju, ki je pristal pri 241,5 metrih.

V finalu sta tako Semenič kot Peter Prevc opravila levji delež in oba krepko dodala na daljavah iz prvega skoka. Nadvse spodbuden polet je uspel sploh Prevcu, ki je poletel do 226,5 metrov in zagotovil, da slovenska prednost kljub dobrim skokom Nemcev in Poljakov ni skopnela. Tudi v finalu je znova udaril Domen Prevc. Z daljavo 235,5 metrov je praktično že zagotovil zmago Sloveniji, saj je bilo jasno da bo moral Zajc za piko na i kot zadnji preleteti zgolj 200 metrov. To je Timiju seveda uspelo in z daljavo 219 metrov smo Nemce prehiteli za 26,6 točk, Avstrijcem na tretjem mestu pa smo ušli že na dobrih 70 točk prednosti.

V nedeljo na letalnici v Vikersundu sledi zadnje dejanje norveške (Raw Air) turneje, kjer vodi Stefan Kraft pred Rjojujem Kobajašijem in Robertom Johanssonom.

Vikersund je zadnja postaja pred Planico, kjer se bo svetovni pokal tradicionalno končal prihodnji konec tedna. Preizkus letalnice bo v sredo, 20. marca.