Premalo denarja za idealen scenarij

(foto: Simon Maljevac)

Ob popolnem izkupičku v domačem prvenstvu ter treh zmagah in štirih porazih v Alpski hokejski ligi imajo hokejisti HDD Sij Acroni Jesenic še obilo prostora za napredek. Njihov strateg Mitja Šivic, ki se je po igralski in trenerski epizodi v tujini vrnil v domovino, se je v pogovoru za naš portal razgovoril o pomanjkljivostih in prednostih tako njegovega moštva kot slovenskega hokeja.


“Z drugimi tretjinami imamo že skozi celotno sezono kar nekaj težav, še posebej, če si že v prvi četrtini priigramo prednost. Vendar tudi to težavo vse bolj uspešno rešujemo. Tekme v slovenski ligi proti Slaviji in Triglavu nam koristijo, ker ti moštvi igrata strukturirano obrambo in se borita skozi vseh šestdeset minut. Takšne tekme so precej boljše kot trening. Tudi Bled skuša igrati po svojih najboljših močeh, kar ne velja za Celjane, medtem ko je Maribor preprosto preslab,” je po ponedeljkovi prvenstveni zmagi Jeseničanov proti Slaviji v prestolnici z 1:5 pojasnil Mitja Šivic.

Kaj torej manjka slovenski ligi?

V bistvu se v Sloveniji dela dobro do mladinske kategorije. Nato pa prihaja do osipa. Marsikateri fant se odloči za drugo pot. Igralci, ki kakovostno izstopajo, si najdejo boljše klube. Daleč od tega, da bi bila situacija katastrofalna. Tudi Jesenicam in Olimpiji tekme v domačem prvenstvu koristijo.

Jeseničani v domačem prvenstvu še ne poznajo poraza (foto: Simon Maljevac)
Jeseničani v domačem prvenstvu še ne poznajo poraza (foto: Simon Maljevac)

V tujini ste spoznali, kako se da tudi iz klubskega hokeja narediti zelo uspešno zgodbo. Je to možno narediti tudi pri nas?

Za dobrimi ligami stoji določena organizacija, ki stremi k profesionalizaciji klubov in igralcev. V Sloveniji tega v hokeju pa tudi v nekaterih drugih športih povečini ni. Glede obiska tekem in privrženosti klubov imam svojo teorijo.

In kaj pravi ta teorija?

V Sloveniji smo glede tega precej specifični. Najboljši primer je košarkarska reprezentanca, ki jo je le nekaj mesecev po zmagi na evropskem prvenstvu prišlo na kvalifikacijsko tekmo v Stožice pozdraviti zgolj nekaj tisoč ljudi. Ni čutiti prave pripadnosti, tako na reprezentančnem kot na klubskem nivoju. Evforija hitro pride in še hitreje mine. Ljudje se pridejo malce pofotkat na najbolj pomembne tekme in to je to.

Kakšna je po vašem mnenju rešitev za navedene težave?

Praktično imamo le v Sloveniji brezplačne kanale za gledanje vseh možnih tekem. Tako marsikdo raje ob četrtkih ostane doma in si pogleda nogometno tekmo na kavču s prijatelji, kot da bi prišel na tekmo Alpske lige v Podmežaklo. Pripadnosti je apsolutno premalo, obenem pa so nam določene stvari na voljo brezplačno, kar v ostalih državah ni pravilo.

Je Alpska liga v organizacijskem smislu na dovolj visokem nivoju?

Liga je dobro organizirana. Postavljene so določene smernice, v katero smer naj bi se liga razvijala. Pri večini klubov pogrešam večje število gledalcev. V tem pogledu smo na Jesenicah lahko dokaj zadovoljni. Ta liga je za večino mladih slovenskih fantov zelo primerna, saj je kakovostni nivo bistveno višji kot v državnem prvenstvu.

Jeseničani bodo tudi v Alpski ligi napadali visoka mesta (foto: Simon Maljevac)
Jeseničani bodo tudi v Alpski ligi napadali visoka mesta (foto: Simon Maljevac)

Vendarle pa se med slovenskimi ljubitelji hokeja ni povsem prijela…

Največja škoda je, da ljudi ta liga ne zanima preveč. V obeh klubih igrajo domači fantje, ki bi si zaslužili boljšo podporo. Zavedati se moramo, da trenutno slovenski hokej brez lige AHL ne bi obstajal. Seveda bi bilo idealno, če bi Jesenice in Olimpija igrala v ligi EBEL, mladi ekipi teh dveh moštev pa v AHL. Seveda je vse povezano s financami.

Kako visoko lahko v mednarodni konkurenci poseže vaša zasedba?

V nekaterih segmentih smo fantastični in nam težko kdorkoli parira. Na večini tekem smo bili boljši od tekmecev, a končni rezultat tega ni pokazal. Fantom je potrebno dati čas, da sami spoznajo, kako na tekmah narediti razliko in zabijati gole v pravih trenutkih. Če se nam vse poklopi, lahko posežemo zelo visoko. Držimo se določenih smernic. Dejstvo je, da je moštvo zelo mlado. Večina jih je imela lani bistveno manjšo minutažo in potrebno jim je dati čas.