Deskarji že na počitnicah

Mednarodna smučarska zveza FIS ni našla nadomestnega organizatorja za deskarska paralelna slaloma v Winterbergu, tako da je sezona 2019/20 za deskarje že zaključena.


Mednarodna smučarska zveza (FIS) je v nedeljo odpovedala finalni preizkušnji svetovnega pokala v deskanju na snegu (posamični in ekipni paralelni slalom), ki bi ju konec tedna (14. in 15.3.) moral gostiti nemški Winterberg. Vseeno so vrata pustili ˝priprta˝, saj so skupaj z Nemško zvezo aktivno iskali nadomestnega organizatorja, ki bi bil v istem terminu bodisi v Nemčiji bodisi na drugi ustrezni lokaciji pripravljen izvesti zaključni dejanji te sezone za alpske deskarje. Včeraj nekaj pred 21. uro so vendarle soglasno sprejeli odločitev o dokončni odpovedi.

Svetovni pokal za alpske deskarje in deskarje prostega sloga (njihovo zadnjo tekmo v Spyndleruvem Mlynu so odpovedali že pretekli teden) je tako že zaključen, bo pa ta konec tedna (15.3.) v švicarskem Veysonnazu na sporedu zadnja tekma v deskarskem krosu za svetovni pokal v tej sezoni.

Dokončna odpoved tekem (posamični in  ekipni paralelni slalom) v Winterbergu ni presenetljiva, saj so si akterji za rešitev zadnjih dveh tekem dali manj kot 24 ur časa, kar pa je ob upoštevanju dejstev (neugodne vremenske razmere in pa zaostreni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s kronavirusom) zelo malo časa.

Svetovni pokal alpskih deskarjev za sezono 2019/20 je tako končan. Veliki kristalni globus si je v moški konkurenci prideskal izkušeni italijanski veteran, 39 – letni Roland Fischnaller. Popularni ˝Fish˝ je na desetih tekmah zbral 6650 točk. Kar trikrat je zmagal (Bannoye, Cortina d´Ampezzo, Pyeongchang) in bil še dvakrat na stopničkah (drugo mesto na naši Rogli in v domačem Piancavallu). Srebro v skupnem seštevku je pripadlo Nemcu Stefanu Baumeistru (4165 točk), bron pa Rusu Dimitriju Loginovu (3832 točk). Izmed Slovencev je bil tudi letos najvišje Tim Mastnak (16. mesto, 1966 točk). 27 – letni Celjan se je v zaključni del tekme prebil petkrat, od tega se je trikrat uvrstil v četrtfinale.

Njegova najvišja uvrstitev je 5. mesto, dosegel jo je dvakrat, v švicarskem Scuolu (veleslalom) in italijanskem Piancavallu (slalom). Žan Košir je zasedel 26. mesto (797 točk), v finalu je deskal na dveh paralelnih veleslalomih (16. na prvem v ruskem Bannoyu in 11. v italijanski Cortini), Rok Marguč pa 31. mesto (637,60 točk), v finalu je deskal v Cortini (13. mesto). Med dobitniki točk svetovnega pokala je tudi Jernej Glavan (71. mesto, 33,70), ki pa je izkušnje nabiral samo na dveh tekmah svetovnega pokala (Cortina in Rogla). Fischnaller je poleg velikega kristalnega globusa osvojil tudi malega veleslalomskega, slalomskega pa je ˝brez boja˝ moral prepustiti vrstniku Andreasu Prommegerju (Avstrija). Tudi v obeh specialnih razvrstitvah je bil naš najboljši Mastnak, v slalomu 11. in veleslalomu 16.

Med dekleti je veliki globus suvereno osvojila Nemka Ramona Theresia Hofmeister (8260 točk). 23 – letnica le dveh tekem ni končala na stopničkah. Kar šestkrat je zmagala ter bila po enkrat druga in tretja. Na najvišji stopnički je bila tudi na obeh ekipnih preizkušnjah. Srebro za sezono 2019/20 je pripadlo Švicarki Julie Zogg (5660 točk), bron pa še eni Nemki, Selini Jörg (4930 točk). Gloria Kotnik je zasedla 14. mesto (2066 točk). V finalu je deskala na šestih od desetih posamičnih tekem. Tako kot Mastnak je bila najvišje na 5. mestu (slalom, Cortina) in tudi Velenjčanka je, tako kot Celjan, v četrtfinalu deskala trikrat. Poleg omenjene Cortine je bila četrtfinalistka še v Piancavallu (7.). in na zadnji tekmi v kanadskem Blue Mountainu (8. mesto). Tako kot Fischnaller je tudi Hofmeistrova izgubila priložnost za osvojitev ˝trojčka˝. Tako kot Italijan je poleg velikega osvojila še mali veleslalomski globus, v slalomu pa je bila tudi ona ˝le˝druga. Zaostala je za Zoggovo. Kotnikova je bila v specialnih razvrstitvah 14. (veleslalom) oziroma 16. (slalom).

Kotnik GloriaGloria Kotnik je sezono začela in končala v znamenju številke 14. (Foto: SloSki Snowboard) 

Sezona 2019/20 nam bo v spominu ostala tudi po še eni odlično izvedeni tekmi na naši Rogli, kjer je nov mejnik na področju vrhunskega športa postavila Čehinja Ester Ledecka, ki je z zmago na Jasi postala prva športnica, ki je v eni sezoni zmagala na tekmi svetovnega pokala FIS v dveh različnih panogah.